пʼятниця, 14 травня 2021 16:42

Роботодавець не платить гроші. Куди звернутися

Роботодавець не платить гроші. Куди звернутися
За кожного не оформленого працівника, з роботодавця можуть стягнути до 200 тис. грн. Фото: pixabay.com

Право на заробітну плату в Україні гарантується законом. Проте часто працівники потрапляють в ситуацію, коли роботодавець не лише її не виплачує, а й не дає гарантій щодо виплати впродовж найближчого часу.

"Якщо працівник офіційно працевлаштований, то в такому випадку варто звертатися до Управління Держпраці. У заяві треба вказати, що він оформлений, але своїх коштів не отримав. Якщо ж він не оформлений, але працює на роботодавця, то також можна звертатися до цієї служби. У заяві потрібно вказати, що працедавець порушив закон і офіційно не працевлаштував. Звісно, можна звернутися до поліції чи суду, але це процес тривалий", - розповів Gazeta.ua адвокат об'єднання Barristers Михайло Бочевар.

Фахівець каже, що такі випадки можуть ставатися й коли працівник не виконує належно свою роботу. Але тоді роботодавець має правильно оформити ці моменти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати жертвою шахраїв

"Він має скласти певні акти й звільняти за невиконання своїх обов'язків, систематичні чи одноразове порушення. Я вважаю, такі ситуації можуть траплятися через незнання працедавцем вимог законодавства про працю. Бувають, звісно, і якісь особисті конфлікти", - говорить Михайло Бочевар.

Адвокат розповів, що чекає на роботодавця за порушення законів.

"Якщо говорити про адміністративну відповідальність, то тут передбачений штраф до п'ятисот десяти гривень. Служба Держпраці може накладати свої штрафні санкції, які не залежать від адміністративного стягнення. Є і кримінальна відповідальність, але такі випадки стаються не часто", - каже Михайло Бочевар.

Адвокат додав, що за кожного неоформленого працівника з роботодавця можуть стягнути до 200 тис. грн.

У Києві мережа кав'ярень-пекарень "Хлібний" потрапила в скандал. Одну з працівниць звільнили за порушення, не виплативши зарплату за 35 змін. А це понад 17 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавець не платить гроші. Куди звернутися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі