четвер, 19 листопада 2020 13:41

Пожежі на Луганщині: у ДБР вважають винними рятувальників

Пожежі на Луганщині: у ДБР вважають винними рятувальників
Слідство також вивчає обставини організації та діяльності Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Фото: dbr.gov.ua

ДБР спільно зі співробітниками Луганської обласної прокуратури провело 17 листопада обшуки в головному управлінні ДСНС й інших структурних підрозділах ДСНС регіону у справі про масштабні пожежі в липні та вересні-жовтні 2020 року.

Було виявлено та вилучено ймовірні знаряддя злочину, а також документи та інші предмети, що мають доказове значення, повідомляє пресслужба ДБР.

"Слідчі встановили, що однією з головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у вказаний період було системне розкрадання палива під керівництвом ГУ ДСНС області. Майже у кожному структурному підрозділі вказаного управління за вказівки керівництва були придбані спеціальні технічні засоби для корекції одометрів автомобілів. З їх допомогою систематично проводились маніпуляції з пробігом спецтехніки, що завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Молчи и никому ничего не рассказывай"

Таким чином, в управлінні ДСНС не сформували належного резерву паливно-мастильних матеріалів. Спецтехніка для гасіння пожеж під час виникнення масових пожеж на території області не змогла вчасно виїхати на місця пожеж, що не дало можливості їхньої оперативної локалізації. Корупційні дії посадовців ДСНС призвели до загибелі людей, знищення будинків та лісових масивів.

Слідство також вивчає обставини організації та діяльності Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також координації дій сил, залучених до гасіння пожеж.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять за статтею про службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція назвала 4 джерела пожеж на Луганщині

30 вересня стало відомо, що на Луганщині почалися масштабні пожежі у 3 місцях.

Генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що за фактами масштабних пожеж на Луганщині, де полум'ям охоплено понад 9300 га, розпочаті кримінальні провадження.

3 жовтня зранку ДСНС повідомляла, що в ході ліквідації лісових пожеж на території Луганської області виявлено тіла 7 осіб, крім цього травмовано 18 осіб, у тому числі 3 співробітника ДСНС. 4 особи вважалися зниклими безвісті. Згодом рятувальники виявили їх останки.Таким чином, загиблими внаслідок пожеж вважаються 11 людей.

22 жовтня слідчі ДБР розпочали досудове розслідування за фактами можливої службової недбалості з боку керівництва Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Луганській області.

Зараз ви читаєте новину «Пожежі на Луганщині: у ДБР вважають винними рятувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі