понеділок, 23 вересня 2013 16:15

"Похолодання в Україні свідчить про зміни клімату" - кліматолог

"Похолодання в Україні свідчить про зміни клімату" - кліматолог
Фото: ukurier.gov.ua

За інформацією Гідрометцентру, днями погода погіршиться: йтимуть дощі, також очікується суттєве зниження температури повітря. Сьогодні українські рятувальники поширили штормове попередження. Синоптики запевняють: це типова для України осіння погода.

Рекордно холодних або рекордно теплих показників цьогорічна осінь не мала. "У нас завжди були дощі, особливо у вересні", - кажуть експерти погоди. Натомість кліматологи застерігають: відбуваються глобальні зміни екології. Зокрема, Ірина Ставчук, координатор зі зміни клімату з Національного екологічного центру України вважає, що зміни клімату відбуваються в Україні вже впродовж кількох останніх років.

"Зараз справді можна говорити про те, що клімат у нашій країні змінюється. Багато людей помітили: у нас за останні пару років стало більше дощів восени і менше весною. А постійні дощі — якраз одна з безпосередніх ознак зміни клімату. Раніше вчені говорили про це дуже обережно. А в цьому році дізналися, що тривалі й сильні дощі, або затяжні засухи, бувають саме через глобальні зміни в екології. Так, 5 років тому дощі в Україні восени теж були. Але зараз їх стало більше".

Ознаки змін клімату — часті буревії, засухи, затяжні дощі. Зміни відбуваються, бо люди спалюють багато вугілля і газу. Це збільшує парникові гази у повітрі, пояснює фахівець.

"Вологи на планеті від цього не більшає, але опади перерозподіляються. Там, де дощів було багато, їх випадає ще більше. Наприклад, у Китаї, в Індії. А в Африці, де вода випадає раз на місяць, її стало удвічі менше. Погоду стає складно передбачити, бо вона тепер частіше змінюється".

Вчені кажуть, по всій планеті можуть бути катастрофи, якщо річна температура повітря збільшиться на два градуси.

"А якщо гази викидатимуть в повітря такими темпами і надалі, то до кінця століття температура збільшиться аж на 5 градусів. Від цього дощі йтимуть довше. За прогнозами науковців, на різних континентах планети затоплюватиме прибережні території, частіше ставатимуться буревії й засухи. Складніше буде знайти якісну питну воду. Якщо це торкнеться й України, то на півдні можуть пересихати річки".

Зараз ви читаєте новину «"Похолодання в Україні свідчить про зміни клімату" - кліматолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі