субота, 25 березня 2023 10:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Після рішення суду в Гаазі Україна отримує "сигнали" від РФ: омбудсмен розповів про повернення українських дітей

Після рішення суду в Гаазі Україна отримує "сигнали" від РФ: омбудсмен розповів про повернення українських дітей
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про реакцію РФ на рішення МКС. Фото: ukrinform.ua

Після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна та дитячої омбудсменки РФ Марії Львовї-Бєлової, Україна побачила певні "сигнали" з Росії.

Йдеться, зокрема, про те, що держава-терорист може почати повертати українських дітей на системній основі. Про це в ефірі телемарафону розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Gazeta.ua.

Водночас, він не повідомив деталей таких "сигналів".

"Не можу публічно сказати багато деталей, але скажу як людина, яка безпосередньо приймає в цьому участь. Після того, як був виданий ордер на арешт, у нас з'явились сигнали, які можуть свідчити про те, що РФ почне повертати українських дітей на системній основі", – сказав Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські сенатори просять Байдена допомогти МКС розслідувати злочини Путіна

За його словами, Путін і Львова-Бєлова "зробили все своїми руками" для того, щоб МКС ухвалив таке рішення. Так, Львова-Бєлова публічно оголошувала про "усиновлення" викраденої з Маріуполя дитини та казала, що змогла це зробити на підставі "указу" Путіна.

Загалом на цей час, за словами Лубінця, Україна зафіксувала 16 228 фактів примусової депортації українських дітей. Робота з верифікації російських злочинів триває.

"Насправді це невеличка частина від загальної кількості дітей, яких РФ вивезла. Може йтися про сотні тисяч. Щодо наших дітей застосовується жорстоке поводження, створюються окремі табори з "перевиховання", де найбільш патріотично налаштовані діти піддаються тортурам, психологічному тиску", – розповів Лубінець.

Такі факти зафіксовані не лише Україною, а й низкою міжнародних організацій.

Лубінець також звернувся до всіх рідних і близьких дітей, яких окупанти вивезли на територію РФ. Він закликав телефонувати на гарячу лінію за номером 0-800-501-720.

"Ми кожен факт відпрацьовуємо і у нас є позитивні приклади, як ми повертаємо наших дітей", – наголосив Лубінець.

17 березеня МКС видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Кожна країна, яка є членом Міжнародного кримінального суду, в разі появи фігурантів на їхній території повинна арештувати їх і видати МКС.

Зараз ви читаєте новину «Після рішення суду в Гаазі Україна отримує "сигнали" від РФ: омбудсмен розповів про повернення українських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі