четвер, 10 травня 2012 16:19

Спецтема: Бійня у Норвегії

Під час розправи Брейвік "відверто радів" і кричав "ура"

Під час розправи Брейвік "відверто радів" і кричав "ура"
Терорист дуже симпатизує хрестоносцям. Фото: svit24.net

Суд в Осло заслухав перші свідчення очевидців бійні на острові Утейя, яку влітку 2011 року влаштував ультраправий екстреміст Андерс Брейвік.

За словами свідків, під час розправи Брейвік "відверто радів" і кричав "ура", передає ВВС.

Однією з перших свідчення давала організатор молодіжного заходу на Утейя, 24-річна Тоньє Бренна, яка вижила, прикинувшись мертвою. У своїх свідченнях дівчина заявила, що вбивця "видавав радісні вигуки", розстрілюючи дітей і молодь. Почувши ці слова, Брейвік посміхнувся і похитав головою.

Згадуючи трагічні події 22 липня, Бренна визнала, що не одразу зрозуміла, що відбувається, спочатку вирішивши, що хтось просто розважається з петардами. "Я якраз розмовляла по телефону і сказала співрозмовнику: "У когось погане почуття гумору, дуріють там". Я побігла в бік, звідки лунали удари, і дорогою двоє чи троє людей впали на землю у мене на очах", - розповіла вона.

Далі, за версією Бренни, в таборі розпочалася паніка, і дівчині разом з ще однією жертвою, яка стікала кров'ю, довелося сховатися за кам'яним виступом, розташованим поблизу озера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвезький вбивця Брейвік вибачився перед родичами загиблих

"Я спробувала зупинити кровотечу і не дати їй знепритомніти, але тут поруч з нами головою вниз впала ще одна людина - я одразу зрозуміла що вона вже мертва. Люди падали на землю, ми чули, як їхні тіла билися об камені", - засвідчила дівчина.

"Ми промокли наскрізь, нам було холодно і я думала, що рано чи пізно він вистрілить і в нас", - сказала потерпіла. Підсудний, зі свого боку, вислуховував свідчення жертви з посмішкою на обличчі, і обурився, коли суддя заборонив йому безпосередньо звертатися до свідків та постраждалих. Брейвік не заперечує, що скоїв вбивства, але не визнає себе винним.

Раніше він заявив, що напад на активістів провладної Робітничої партії було виправданим, тому що її політика толерантності сприяє "мусульманській навалі" в Європі.

Зазначимо, 18 квітня Андерс Брейвік під час засідання суду заявив, що суд може винести тільки два "справедливих" рішення у його справі - виправдати або засудити до смерті. Він сказав, що в його випадку тривалий тюремний термін є "жалюгідним покаранням".

Крім того, терорист дуже симпатизує хрестоносцям і порівнює себе з королем Сігурдом I Хрестоносцем.

Зараз ви читаєте новину «Під час розправи Брейвік "відверто радів" і кричав "ура"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі