середа, 09 серпня 2023 10:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Переселенка шукала для росіян ремонтні бази ЗСУ

Переселенка шукала для росіян ремонтні бази ЗСУ
Переселенка шукала ремонтні бази ЗСУ на Житомирщині. Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України викрила на Житомирщині ще одну агентку ГРУ.

Вона шукала ремонтні бази Збройних сил України, повідомила 9 серпня пресслужба СБУ. Жінці загрожує довічне ув'язнення.

"Зловмисниця збирала розвіддані про місця дислокації військових баз з ремонту важкого озброєння ЗСУ, зокрема іноземного виробництва. Фігуранткою є переселенка з Донеччини, яка переїхала до Житомирської області навесні цього року. Після переїзду вона з власної ініціативи вийшла на російські спецслужби та запропонувала їм свою допомогу у війні проти України", – ідеться у повідомленні.

Для цього стала активною учасницею різноманітних груп у забороненій соцмережі "Однокласники", де вона викладала антиукраїнські пости. Під час спілкування один із контактерів запропонував жінці негласну співпрацю на користь країни-агресорки. Незнайомцем виявився представник російської воєнної розвідки.

У разі успішного виконання ворожих завдань він обіцяв своїй поплічниці безперешкодно оформити їй російський паспорт та допомогти з переїздом до РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіктокер "зливав" у соцмережі відео позицій Сил оборони

На початку розвідувально-підривної діяльності зловмисниця передавала всю зібрану інформацію ворожій спецслужбі через закриті чати у месенджері. Однак, згодом російський "куратор" перевів свою агентку на спілкування з використанням зашифрованого каналу електронної пошти.

Співробітники СБУ затримали зрадницю за декілька днів до її спроби виїзду до Росії через треті країни. Під час обшуків за місцем проживання затриманої виявлено мобільні телефони, які вона використовувала для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру. Наразі вона перебуває під вартою.

Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої нейтралізовано ще одну російську агентурну мережу на Донеччині.

Зокрема викрили жінок, які працювали на ФСБ та "вагнерівців". Зловмисницям загрожує довічне ув'язнення.

Особливістю ворожої групи було те, що вона складалась винятково з місцевих жінок, які підтримали збройну агресію РФ проти України. Зловмисниці одночасно працювали на ФСБ та приватну військову компанію "Вагнер". За вказівками окупантів їхні поплічниці збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території регіону.

Передусім вони намагалися виявити і "злити" агресору напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, зокрема ударних гелікоптерів під Авдіївкою. Також їх цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки українських військ з прифронтових територій на передову.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка шукала для росіян ремонтні бази ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі