неділя, 12 травня 2019 10:01

Перекрили міжнародний канал поставки контрабандної зброї з Росії

Перекрили міжнародний канал поставки контрабандної зброї з Росії
Контррозвідка СБУ блокувала міжнародний канал поставки Росією контрабандної зброї через територію України. Фото - Телеканал ATR

Контррозвідка СБУ блокувала міжнародний канал поставки Росією контрабандної зброї через територію України. Кілька років небезпечний вантаж в 540 тонн зберігався в одному з українських портів за підробленими документами. Далі - транзитом повинен був йти в країни, визначені експортером.

Механізм транзитного експорту зброї з України - в африканські країни і країни Близького Сходу, які перебувають під міжнародними санкціями, - винайшли службовці "Рособоронекспорту" під прикриттям спецслужб Росії. В український порт вантаж заходив за підробленими документами. Зброю позначали в документах як технічне майно, передає "Сегодня".

36 ракет до зенітно-ракетних комплексів "Печора" за документами прямували в африканську Еритрею через український порт. Затримався на складі вантаж на 12 років. З якої причини, тут не знають. Поруч - міцні ящики і тара. А в іншому складі - понад 2 тонни сильнодіючих речовин - фосфорна, соляна, азотна кислота. Такий товар російського експортера заходив в Україну транзитом. Що в коробах - митники не перевіряли. Зірвали пломби в цьому році - співробітники контррозвідки СБУ - під час спецоперації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іраку вилучили українські пістолети "Форт": називають контрабандою

"Товар в Україні заходив в режимі транзит і ящики, тара - все було опломбовано, запечатано і знаходилося під митним контролем, фактично сам вантаж ніким не перевірявся і огляд не проводився. Ящики ці вони ніким не розкривалися. Департаментом контррозвідки була отримана оперативна інформація про наявність серед товару предметів, які не задекларовані. Вона знайшла своє підтвердження ", - говорить співробітник СБУ.

Зберігали майно портовики - за пролонгованим щорічно контрактом з Рособоронекспортом. Гроші за послугу повинні отримати перед відправленням. У результаті спецоперації - 36 ракет до зенітно-ракетного комплексу "Печора", авіаційні двигуни до літаків типу МіГ і СУ, комплектуючі - до бронетехніки, ЗРК "Печора", "Оса", бойовим літакам і вертольотам Мі-24, вогнепальної зброї - відтепер будуть прийняті на озброєння української армії.

"За умови передачі їх збройним силам України прискорять процес модернізації цього комплексу, прискорять процес повернення його до бойового складу. За попередньою оцінкою, технічний стан цих виробів досить задовільний і ми зможемо ефективно в майбутньому використовувати їх для потреб збройних сил України", - зазначив Олексій Головін, начальник науково-дослідного управління розвитку ОВТ Повітряних Сил Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ.

Близько $20 млн - вартість військового вантажу. Частина з нього - дефіцитна - авіаційні комплектуючі, запчастини до військових вертольотів Мі-24, двигуни, сопи винищувачів МіГ і СУ в Україні не виробляють. Зараз суд наклав арешт на контрабандну зброю і комплектуючі. Найближчим часом все передадуть Міністерству оборони України.

Співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України спільно зі слідчими ГСУ СБУ блокували контрабанду складових частин зброї в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Перекрили міжнародний канал поставки контрабандної зброї з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі