середа, 24 серпня 2022 22:21

Спецтема: Війна Росії проти України

ООН закликали прискоритись у питанні російських терористів на ЗАЕС

ООН закликали прискоритись у питанні російських терористів на ЗАЕС
Президент Володимир Зеленський бере участь у засіданні Радбезу ООН. Виступає генеральний секретар Антоніу Гутерреша, 24 серпня. Фото: East News

Російські окупанти "затримують" працівників Запорізької атомної електростанції.

Звинувачують у тому, що працівники передають інформацію про пересування і розташування російської військової техніки по території ЗАЕС. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

"Російські медіа повідомляють, що представники їх окупаційних військ затримали двох співробітників ЗАЕС, за нібито співпрацю із Збройними силами України. Також у Росгвардії озвучили, що із березня таких "порушників" було 26 осіб", – розповів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Аквалангіста з гідроцеху забили до смерті" – інженер розповів про російських нелюдів на АЕС

"Російське військове і політичне керівництво не соромиться казати світу про те, що вони здійснюють ядерний тероризм і розміщують військову технику на території працюючої атомної станції", – пише омбудсмен.

Попри шалений тиск окупантів персонал продовжує виконувати роботу задля запобіганню екологічної катастрофи. Яка може торкнутися не тільки України, але й Європи та країн Чорноморського регіону.

"Окупанти затримують, катують і вбивають працівників Запорізької АЕС. Це є не тільки воєнним злочином відносно мирного населення, але й порушенням принципів ядерної безпеки, одним з яких є саме збереження цілісності команди яка відповідає за об'єкт", – заявив Лубінець.

Обмудсмен закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, МАГАТЕ і всю світову спільноту прискорити направлення безпекової місії на ЗАЕС, демілітаризувати територію об'єкта і надати гарантії безпеки ЗАЕС та її персоналу для обслуговування станції.

Росія привела весь світ на межу ядерної катастрофи, заявив сьогодні на засіданні Радбезу ООН президент Володимир Зеленський.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція в Європі. В Енергодарі російські окупанти накопичують техніку, кількість своїх військових. На станції терористи розмістили артилерійські установки, повідомила ВВС.

Загарбники планують зупинити робочі енергоблоки й відімкнути їх від ліній української енергосистеми, повідомляв Енергоатом.

Зараз ви читаєте новину «ООН закликали прискоритись у питанні російських терористів на ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі