четвер, 08 грудня 2022 04:15

Спецтема: Війна Росії проти України

ООН зафіксувала сотні насильницьких смертей українців від рук росіян

ООН зафіксувала сотні насильницьких смертей українців від рук росіян
ООН розповіла про масові страти, які чинять росіяни в Україні. Фото: Укрінформ

Російські окупанти після вторгнення в Україну 24 лютого стратили сотні цивільних осіб.

Загарбники вбивали цивільних осіб в українських населених пунктах Київської, Чернігівської та Сумської областей України з 24 лютого по 6 квітня 2022 року, заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер, повідомляє Управління Верховного комісара з прав людини.

На сьогодні ООН задокументувала насильницьку смерть 441 цивільної особи (341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків та 8 дівчат) у трьох регіонах лише за перші шість тижнів російського вторгнення.

Автори документа підкреслюють, що фактичні цифри, значно вищі, оскільки робота зі збирання підтверджень принаймні ще 198 вбивств триває.

Відтак, за даними організації, у Бучі, яка перебувала під контролем російських військ з 5 по 30 березня, місія задокументувала вбивство 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, двох хлопчиків та однієї дівчинки) і нині отримує підтвердження щодо вбивства ще 105 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія в ООН відзвітувала про злочини Росії в Україні

"Цивільні особи ставали мішенями на дорогах під час пересування в межах або між населеними пунктами, у тому числі під час спроб втечі від бойових дій", – зазначила Богнер.

Вона розповіла також, що "російські військові привозили цивільних осіб до імпровізованих місць утримання, а потім страчували в полоні. Тіла багатьох жертв були знайдені зі зв'язаними за спиною руками та вогнепальними ранами в голові".

Окупанти вбивали переважно осіб чоловічої статі (88% усіх страт).

Закатованих чоловіків виявили волонтери добровільного формування Бучанської міської територіальної громади №1 біля Варшавської траси в районі селища Ворзель на Київщині, писала Бучанська міська рада.

На той момент ніяких особливих прикмет загиблих, їхньої статі та інших подробиць не повідомляли. Відомо було лише, що ці люди одягнені в цивільний одяг.

Зараз ви читаєте новину «ООН зафіксувала сотні насильницьких смертей українців від рук росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі