неділя, 17 вересня 2023 05:30

Не повернувся додому: відомого журналіста викрали та вбили за критику влади

Автор: jnsm.com.ua
  17 вересня 2000-го року вбили відомого українського   журналіста і засновника інтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе
17 вересня 2000-го року вбили відомого українського журналіста і засновника інтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе

17 вересня 2000-го року вбили відомого українського журналіста і засновника інтернет-видання "Українська правда" Георгія Гонгадзе. Громадський діяч, український опозиційний журналіст, відомий своїми критичними антивладними виступами. Герой України.

Викрадення та вбивство

Зник Гергій Гонгадзе увечері 16 вересня 2000-го. Вийшов із квартири редактора "Української правди" Олени Притули і додому не повернувся. Востаннє Притула бачила його близько 22:30, коли він прямував додому до дружини і дітей. Його обезголовлене тіло було знайдено 2 листопада в неглибокій ямі приблизно в 100 км від Києва.

Деталі вбивства

Подробиці вбивства стали відомі з вироку Печерського суду Києва від 29 січня 2009-го. Згідно з матеріалами кримінальної справи, вбивство було скоєно в ніч проти 17 вересня 2000-го в лісі в Київській області співробітниками міліції Миколою Протасовим, Олександром Поповичем, Віталієм Костенком та генерал-майором Олексієм Пукачем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрали брата-близнюка Георгія Ґонґадзе

Близько опівночі Попович, за вказівкою Пукача, неподалік від місця зупинки автомобіля, в якому вже знаходився Гонгадзе, викопав лопатою яму. У цей час Протасов і Костенко залишалися в службовому автомобілі Hyundai Sonata, утримуючи Гонгадзе. Далі Протасов, Костенко, Попович і Пукач вивели Гонгадзе, зняли з нього куртку та черевики, зв'язали. Віднесли до викопаної ями і поклали обличчям донизу. Костенко, за вказівкою Пукача, обшукав Гонгадзе, забрав у нього з кишені ключі та передав їх Пукачу .

Після цього його поклали горілиць. Гонгадзе почав просити не вбивати його. Пукач запхав у рот Гонгадзе носовичок і почав руками здавлювати його горло і шию, а Протасов тримав Гонгадзе за плечі. Оскільки так задушити Гонгадзе не вдалося, його задушили власним ременем. Упевнившись, що він мертвий, скинули тіло в яму. Тоді облили бензином і підпалили. Коли вогонь згас – яму закидали та замаскували травою.

У жовтні 2000-го Пукач із метою приховати злочин ще раз викопав тіло Гонгадзе та відвіз до лісництва Таращанського району Київської області. Сокирою відрубав голову і закопав її окремо від тіла.

Автор: Tochka.net.
  Гергій Гонгадзе на відпочинку із дружиною Мирославою та доньками Соломією і Нонною
Гергій Гонгадзе на відпочинку із дружиною Мирославою та доньками Соломією і Нонною

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма розказав прокураторі про вбивство Георгія Ґонґадзе

Касетний скандал

Через 2 місяці після зникнення Гонгадзе лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз поінформував парламент і журналістів про те, що він володіє таємними записами розмов президента Кучми і високопоставлених урядовців, які проливають світло на вбивство Гонгадзе. За словами Мороза, у бесідах, записаних співробітником служби охорони президента Миколою Мельниченком, беруть участь президент Леонід Кучма і його найближчі помічники - глава адміністрації президента Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко і голова СБУ Леонід Деркач, які обговорюють діяльність Гонгадзе і вирішують, що з ним робити.

Мороз заявив, що ці бесіди дають підставу вважати, що президент причетний до зникнення Гонгадзе. Кучма відкинув будь-яку свою причетність до зникнення Гонгадзе. Міжнародні експерти виявилися нездатними встановити автентичність записів. 29 січня 2013-го суд у справі Пукача вирішив, що свідчення Мельниченка і його записи не можуть бути доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Початок розслідування

27 лютого 2001-го Генеральна прокуратура України визнала факт смерті Георгія Гонгадзе і порушила справу за статтею "Умисне вбивство".

15 травня 2001-го Леонід Кучма заявив, що знає імена вбивць. Наступного дня міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов оголосив, що вбивство не має політичних мотивів і скоєне "з хуліганських мотивів" двома раніше судимими, які загинули в грудні 2000-го.

3 вересня 2002-го Генпрокуратура України визнала, що тіло, знайдене в Таращанському лісі, належить Георгію Гонгадзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пукачу перерахували строк покарання

22 жовтня 2003-го генеральний прокурор Святослав Піскун підписав ордер на арешт генерала міліції Олексія Пукача і оголосив, що розслідування наближається до завершення. Начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України генерал Пукач потрапив у поле зору прокуратури після того, як під час розслідування з'ясувалося, що його підрозділ вів стеження за журналістом. Генерала затримали в його робочому кабінеті та пред'явили звинувачення в зловживанні владою, що викликало невдоволення президента Кучми. 29 жовтня останній звільнив генерального прокурора Святослава Піскуна і його заступника. Слідчу групу переформували, а Пукача випустили на свободу, зняли з нього всі звинувачення і відправили на пенсію. Генерала Пукача випустили з-під арешту в листопаді 2003-го і до 21 липня 2009-го він перебував у міжнародному розшуку.

Автор: Podrobnosti.ua
  Олексій Пукач 6 років перебував у розшуку. Його затримали у липні 2009-го на Житомирщині. За вбивство Георгія Гонгадзе отримав довічне ув’язнення
Олексій Пукач 6 років перебував у розшуку. Його затримали у липні 2009-го на Житомирщині. За вбивство Георгія Гонгадзе отримав довічне ув’язнення

Поновили розслідування справи про вбивство під час Помаранчевої революції у грудні 2004-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явилися унікальні кадри з Георгієм Гонгадзе

Вироки вбивцям Гонгадзе

На початку березня 2005-го новообраний президент Віктор Ющенко оголосив про розкриття справи Гонгадзе.

У березні 2008-го Апеляційний суд Києва виніс вирок 3 виконавцям вбивства журналіста. Костенко і Попович отримали по 12 років в'язниці, Протасов був засуджений до 13 років позбавлення волі. Пукач, який, за даними слідства, керував діями 3 міліціонерів, був затриманий у липні 2009-го в Житомирській області. 29 січня 2013-го був засуджений до довічного ув'язнення У вироку було зазначено, що Пукач отримав наказ убити Гонгадзе особисто від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який, за офіційною версією, вкоротив собі віку 2005-го. Після оголошення вироку Пукач заявив, що погодиться з ним лише в тому випадку, якщо в одній клітці з ним знаходитимуться Леонід Кучма і Володимир Литвин.

Автор: Styler.rbc.ua
  Труну журналіста накрили національними прапорами Грузії і України
Труну журналіста накрили національними прапорами Грузії і України

22 березня 2016-го тіло Георгія Гонгадзе поховали у дворі церкви Миколи Набережного на Подолі в Києві після проведення траурної церемонії. Сім'я Гонгадзе переконана, що замовники вбивства залишилися непокараними.

Донька Георгія Гонгадзе Соломія потрапила в число 100 найкращих студенток британських університетів і бореться за титул найвидатнішої студентки Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Не повернувся додому: відомого журналіста викрали та вбили за критику влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі