субота, 10 березня 2018 08:12

Кучма розказав прокураторі про вбивство Георгія Ґонґадзе

10 березня 2005 року екс-президент України Леонід Кучма надав Генеральній прокураторі свідчення щодо вбивства Георгія Ґонґадзе .

Для дачі свідчень Кучма перервав свою відпустку у Карлових Варах через новину про самогубство екс-міністра МВС Юрія Кравченка 4 березня. Після допиту глава прес-служби Генпрокуратури В'ячеслав Астапов повідомив, що матеріали допиту є таємницею слідства. Сам Леонід Кучма заявив, що "перед Богом і перед людьми, і перед Ґонґадзе чистий". Справу проти нього завели тільки через 6 років, 21 березня 2011 року. Її закрили через 9 місяців після того, як відкинули "касети Мельниченка" як доказ проти Кучми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що говорив найвідоміший соціаліст Уго Чавес

Георгій Ґонґадзе зник у Києві у вересні 2000 року. Журналіст був противником політики Кучми, активно висловлювався проти президента. Суспільний резонанс справи посилився після знайдення 2 листопада обезголовленого тіла у лісі біля міста Тараща Київської області. Слідство припустило, що тіло належить Ґонґадзе .

Автор: http://www.jnsm.com.ua
  Олександр Мороз вмикає "касети Мельниченка" прямо у Верховній Раді
Олександр Мороз вмикає "касети Мельниченка" прямо у Верховній Раді

Під час виступу у Верховній Раді 28 листопада 2000 року голова Соціалістичної партії Олександр Мороз назвав замовником вбивства журналіста Кучму. У якості доказів увімкнув запис аудіозаписи розмов президента, які зробив майор СБУ Микола Мельниченко. З 15 грудня почались акції протесту "Україна без Кучми", в яких брали участь 24 громадські організації та партії. Політична криза завершилась Помаранчевою революцією 2004-го.

Автор: http://www.jnsm.com.ua
  Сутички учасників акції "Україна без Кучми" на Європейській площі в Києві
Сутички учасників акції "Україна без Кучми" на Європейській площі в Києві

1 березня 2005 року президент Ющенко заявив, що справа Ґонґадзе розкрита. Генпрокуратура звинуватила у злочині співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС Віталія Костенко, Миколая Протасова та Олександра Поповича. Головним виконавцем назвала генерала МВС Олексія Пукача. На допит викликали екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченко, однак 4 березня його знайшли мертвим на дачі у Конча-Заспі. Біля тіла знайшли передсмертну записку. Кравченко написав, що "став жертвою політичних інтриг, які вели Кучма та його оточення".

Вирок Олексію Пукачу по справі Ґонґадзе було оголошено 29 січня 2013 року. Печерський райсуд Києва засудив його до довічного позбавлення волі. Пукача позбавили звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язали виплатити дружині журналіста Мирославі Ґонґадзе 500 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Кучма розказав прокураторі про вбивство Георгія Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі