субота, 29 липня 2023 16:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі: ДПСУ назвала кількість угруповання

Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі: ДПСУ назвала кількість угруповання
Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі. Фото: THETIMES.CO.UK

Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі.

Наразі на території країни нараховується трохи більше 5 тис. "вагнерівців". Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Держприкордонної служби Андрій Демченко, передає Gazeta.ua.

Як відзначив Демченко, Білорусь підтримує Росію, надаючи країні-окупанту свої полігони, інфраструктуру, в тому ж числі й щодо розміщення "вагнерівців", а не лише підрозділів регулярної армії.

Водночас будь-яких переміщень ворожих військ чи найманців біля кордону з Україною не спостерігається. Ситуація залишається повністю контрольованою українськими військовими.

"Підрозділи розвідки України, а це і розвідка ДПСУ, активно відстежують подальшу ситуацію, наскільки вона може змінитися і нести загрозу Україні. Але на даний момент та кількість представників ПВК "Вагнер" на території Білорусі значної загрози Україні не становить", – додав речник ДПСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористами ПВК "Вагнер" у Білорусі керує уродженець України: що про нього відомо

Командувач Обʼєднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, що поки завдання ПВК "Вагнер" в Білорусі залякувати українців імовірним наступом, але Сили оборони до цього готові.

Головне управління розвідки також каже, що навіть 10 тисяч найманців недостатньо для наступу, тому всі чутки про нього – це російська інформаційна операція, щоб посіяти паніку.

Раніше повідомлялося, що "вагнерівці" пригнали в Білорусь велику кількість бронетехніки.

Згідно супутниковим знімкам на базі "Ціль" у Білорусі знаходиться вже близько 750 одиниць техніки, її кількість за тиждень зросла в півтора разу.

"Вагнер" погрожує Європі та НАТО

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко й російський диктатор Володимир Путін тим часом почали лякати найманцями Європу. 23 липня вони зустрілися у Санкт-Петербурзі, де Лукашенко заявив, що "вагнерівці" просяться на Захід, на екскурсію до Варшави та Жешува.

До цього, 20 липня найманці та білоруські військові почали показові навчання на полігоні "Брестський" біля польського кордону. У відповідь Міністерство оборони Польщі перекинуло частину своїх військ із західних регіонів до східного кордону.

Групу найманців ПВК "Вагнер" перекинули у район Сувальського перешийка, неподалік кордону Білорусі з Польщею та Литвою.

Ймовірно, вони маскуватимуться під білоруських прикордонників і допомагатимуть нелегальним мігрантам проникати до Польщі, аби дестабілізувати країну. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Twitter.

Він розцінює це як крок у напрямку "подальшого гібридного наступу на польську територію".

Військові експерти вважають, що Сувальський перешийок може бути найбільш імовірним напрямом можливого удару з боку Росії на країни НАТО, аби пробити сухопутний коридор з Білорусі до Калінінградської області РФ.

Зараз ви читаєте новину «Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі: ДПСУ назвала кількість угруповання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі