пʼятниця, 06 січня 2023 13:44

На які храми Києво-Печерської Лаври претендує ПЦУ ‒ Епіфаній розповів

На які храми Києво-Печерської Лаври претендує ПЦУ ‒ Епіфаній розповів
Православна церква України претендує на храми Верхньої Лаври. Фото: discover.if.ua

Православна церква України ще в червні звернулася з проханням до влади надати їй в користування один з храмів Києво-Печерської Лаври.

Йдеться про Троїцьку надбрамну або Всіхсвятську церкви. Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів в інтерв'ю Lb.ua.

За словами митрополита, в Лаврі "повинна линути молитва українською мовою в непростий час випробувань цією страшною війною".

"Ми просили, що хочемо бути присутніми, хочемо молитися українською мовою. Але всі говорили про те, що потрібно почекати, доки завершиться договір користування Московським патріархатом на два храми, головні храми Верхньої Лаври", – розповів Епіфаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бог і правда на нашому боці" – Залужний зустрівся з Епіфанієм

Після того, як 1 січня договір з так званою УПЦ МП закінчився, молитися в храмах Лаври претендує ПЦУ.

"Чому ми не маємо такого права? Ми цього прагнемо, просимо і проситимемо державу, щоб Православна Церква України також була присутньою у Верхній частині Києво-Печерської Лаври, мала право користуватися одним із храмів чи двома храмами, це вже буде вирішено державою – чи це Успенським собором, чи Трапезним храмом Верхньої Лаври", – зазначив митрополит Епіфаній.

За його словами, для цього ПЦУ вже зробила необхідний крок – зареєструвала юридичну особу "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра – чоловічий монастир" за адресою Феодосіївського монастиря.

"Ми б хотіли зареєструвати за адресою Верхньої Лаври, але з юридичної точки зору це неможливо було зробити, тому тимчасова адреса – це адреса є Феодосіївського монастиря. Через це Державна служба пів року не давала відповіді. Постійно треба було доопрацювати документи. Тобто спеціально не ухвалювалося відповідне рішення. Але рішення було ухвалене ще попередньою очільницею цієї Державної служби – зареєстровано юридичну особу, і, відповідно, в нас є бажання, щоб монастир вже в складі Православної Церкви України розвивався з тих ченців, які зараз перебувають у складі монастиря Московського патріархату", ‒ сказав Епіфаній.

За його словами, монахи Лаври нині визначаються. Адже серед них є багато прихильників української церкви.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звершить богослужіння з нагоди Різдва в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Це буде перша в історії літургія предстоятеля ПЦУ там, передає пресслужба Православної церкви України.

Міністерство культури та інформаційної політики не рекомендуватиме Лаврському заповідникові продовжувати угоду з РПЦ в Україні на оренду Успенського собору і Трапезної церкви у Верхній лаврі.

Зараз ви читаєте новину «На які храми Києво-Печерської Лаври претендує ПЦУ ‒ Епіфаній розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі