понеділок, 06 листопада 2023 22:48

Спецтема: Війна Росії проти України

На війні загинув український письменник, автор "Спокійної ночі" Максим Петренко

На війні загинув український письменник, автор "Спокійної ночі" Максим Петренко
На війні загинув письменник і журналіст Максим Петренко. Фото: Лівий берег

На фронті загинув військовий та письменник, автор роману-щоденника "Спокійної ночі" Максим Петренко.

Довгий час його вважали зниклим безвісти і що він перебуває у полоні, повідомила книжкова оглядачка Ганна Скоріна.

Петренко до війни працював програмістом та викладав в Інституті комп'ютерних технологій Університету "Україна". Був учасником Революції Гідності.

"Я відчував особисту відповідальність за країну. Я знав, що мене не можуть мобілізувати через стан здоров'я, але не бачив себе осторонь. Не піти було дуже просто. Варто було б лише менше зусиль докладати до пошуку можливостей. Та не так страшно ризикувати втратити життя, як змиритися з тим, що втратиш себе. Такого, якого поважаєш", - розповідав Максим.

Вже у квітні 2014 року став добровольцем. Він потрапив у 2-й добровольчий батальйон оперативного призначення при Національній гвардії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Путін вбиває українську мову на окупованих територіях

Після демобілізації у 2016 році Максим повернувся до викладання, займався власними винаходами і написав свою книгу "Спокійної ночі". Це роман-щоденник про війну, який охоплює часи від останніх днів Революції Гідності у кінці лютого 2014 року до дня його повернення на ротацію - 24 червня того ж року.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Максим знову повернувся на війну.

"Для того, щоб у твоєму житті не виникло порожнечі, маєш зайнятись справою, важливості якої буде достатньо, аби майбутнє видавалося не менш яскравим, ніж минуле", - казав Петренко.

3 липня 2023 року у лікарні померла українська письменниця Вікторія Амеліна, яка постраждала внаслідок ракетного удару росіян по Краматорську.

У момент удару письменниця перебувала у ресторані в центрі міста разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

Зараз ви читаєте новину «На війні загинув український письменник, автор "Спокійної ночі" Максим Петренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі