субота, 05 листопада 2022 11:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація в Росії – аналітики ISW оцінили, чи змінить це хід війни

Мобілізація в Росії – аналітики ISW оцінили, чи змінить це хід війни
Мобілізацію в Російській Федерації вважають неповноцінною. Фото: gur.gov.ua

Мобілізацію в Російській Федерації вважають неповноцінною.

Тому вона не буде ефективною у довгостроковій перспективі. Про це розповіла аналітикиня американського Інституту вивчення війни (ISW) Катерина Степаненко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Проблема з російською військовою кампанією у тому, що вона була неповноцінною. І Росія не може нічого виправити у короткий та середній період часу. Мобілізація дала їм якісь сили, щоби зміцнити свою оборону, допомогла призупинити наступ ЗСУ. Але вона не буде ефективною у довгостроковій перспективі. Тому що ці сили погано підготовлені, дехто навіть не потрапляв на полігони перед відправкою на фронт", – сказала вона.

Степаненко зазначила, що частина цих людей деморалізована. "Мобіки" не хочуть воювати. Навіть ця часткова мобілізація коштувала Путіну дорогу ціну. Не відомо, як він продовжуватиме її далі, якщо враховувати негативну реакцію, яку викликала мобілізація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в РФ: американські аналітики підловили Путіна на брехні

Авторка ISW уточнила, що у той час, як мобілізація дозволила зміцнити певні позиції, вона не вирішила проблеми у довгостроковій перспективі. Кидаючи якомога більше погано підготовлених солдатів на передову не вирішить проблеми з логістикою, поганим командуванням, коли генерали армії на передовій особисто командують локальними наступальними операціями. Це точно не виправить російську військову бюрократію та нестачу поінформованості про події на лінії фронту.

"Я вважаю, що Росія може повернутися до "добровольчих батальйонів", як вона це робила влітку, щоб заповнити втрати в існуючих частинах або створювати нові. Потенційно також РФ може рекрутувати мігрантів із Середньої Азії чи вербувати людей середньоазіатських країнах. Але я не бачу, як Росія може виправити ситуацію загалом, без тренування нових солдатів перед їх відправкою на фронт", – підсумувала аналітикиня.

21 вересня президент країни-агресорки РФ Володимир Путін оголосив мобілізацію. Протести проти мобілізації відбулися у Москві, Санкт-Петербурзі й низці російських міст.

У Республіці Дагестан місцеві жителі вступали у сутички з поліцією. Майже 1 млн росіян утекли з РФ в інші країни.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація в Росії – аналітики ISW оцінили, чи змінить це хід війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі