понеділок, 31 січня 2022 10:37

Мала пролитися кров: поліцейські попередили масові заворушення на території України

Автор: npu.gov.ua
  Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та голова Нацполіції Ігор Клименко розповіли про затриманих у Київі організаторів масових заворушень
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та голова Нацполіції Ігор Клименко розповіли про затриманих у Київі організаторів масових заворушень

У Києві 30 січня затримали осіб, які планували масові заворушення на території країни.

Окрім Києва, акції мали відбутися в ряді міст Сумської, Чернігівської, Полтавської і Черкаські областей. Про це під час брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає Gazeta.ua.

За його словами, це використовується як елемент гібридної війни.

"Кількість таких осіб планувалось зібрати до 5 тисяч. З них до 1,5 тисячі "тітушки", які мали влаштувати бійки з правоохоронцями. Обов'язково мало бути насильство серед учасників мітингу. Мала бути кров, у тому числі, й бутафорська. Були заплановані медики, які мали підтвердити псевдотравмування "активістів", - розповів він.

Автор: npu.gov.ua
  На організацію провокаційного заходу учасники групи отримали понад мільйон гривень авансу
На організацію провокаційного заходу учасники групи отримали понад мільйон гривень авансу

Монастирський зазначив, що так само 2014 року у Луганську й Донецьку, а також у Криму росіяни проводили акції за участю псевдоактивістів, які провокували насильство і підбурювали інших громадян.

Початок акції було заплановано на ранок 31 січня. Затримані - організатор та його помічник. Це добре підготовлені люди, які добре обізнані з поліцейськими протоколами. Їхню причетність до ЛДНР та спецслужб Росії встановлює Служба безпеки України, додав керівник Нацполіції Ігор Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський агент планував серію терактів на Одещині - СБУ

"О 9.00 мала надійти заявка на проведення акції за участі 500 людей. Натомість організатори запланували близько 5 тис. Всі були проплачені. Масовка - від 800 грн на кожного, тітушки, які мали почати бійку з поліцією - від 1200 грн. Підпалювачі шин - від $2500. Додатково виділили "касу" навіть на штрафи: розуміли, що поліцейські затримуватимуть порушників та складатимуть протоколи, тож передбачили кошторис і на це. ", - розповів Клименко.

Усі гроші були отримані готівкою в банках, загалом - близько 1 млн грн авансу. Походження цих грошей відслідковують.

"Усе мало початися з того, що ударна група відтіснить поліцію, задувши кілька рядів із вогнегасників. Мало початися протистояння. Пізніше мав з'явитися "актор", облитий бутафорською кров'ю. А інші учасники акції у медичних жилетах начебто мали надавати йому допомогу. При цьому до "потерпілого" не мали допустити журналістів. Так мали створити картинку жорстких протистоянь і розповісюдити її у ЗМІ", - додав Клименко.

Поліцейські оприлюднили фрагменти оперативного відео, на яких чути, що під час заходу мали відбутися провокації та сутички з правоохоронцями.

Під час розмов чітко чути задачі "створити картинку", "розкачати ситуацію" та "розіграти спектакль", - каже Клименко.

Під час обшуків у підозрюваних вилучили 200 фаєрів, 200 димових шашок, вогнегасники, 20 шин, 12 радіостанції, банери з гаслами "Наступ на Крим та ЛДНР"; "Війна до перемоги", "Зниження тарифів", "Відставка президента".

Автор: npu.gov.ua
  Організатори заворушень придбали 200 димових шашок,  200 фаєрів, 10 вогнегасників, 20 шин, рації, прапори, листівки, банери, бутафорську кров та медичні жилети
Організатори заворушень придбали 200 димових шашок, 200 фаєрів, 10 вогнегасників, 20 шин, рації, прапори, листівки, банери, бутафорську кров та медичні жилети

Затриманим уже повідомили про підозру у замаху на масові заворушення. Їм загрожує до восьми років за ґратами. Замовника та кінцевого бенефінціара акції - встановлюють.

На Одещині викрили агента російської військової розвідки, який спланував серію терактів в області. Головним його завданням було розхитування суспільно-політичної ситуації в Одеській області диверсіями й терористичними актами.

Зловмисника затримали "на гарячому", коли він вербував виконавця для майбутніх злочинів. Він підпалював військову техніку й передав гроші за попередній підпал автомобіля ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Мала пролитися кров: поліцейські попередили масові заворушення на території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі