пʼятниця, 18 березня 2011 13:26

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Ліквідатори зробили знімки зруйнованої "Фукусіми"
12

Фото: Фото: Reuters

У Японії рівно через тиждень після руйнівного землетрусу і цунамі головною загрозою залишається надзвичайна ситуація на АЕС у Фукусімі - у п'ятницю стало відомо, що рівень небезпеки аварії на станції підвищений. Крім того, влада країни вперше визнала, що єдиним способом запобігти подальшому витоку радіації може бути "чорнобильський сценарій". Йдеться про спорудження бетонного саркофагу над реакторами, подібного тому, який зводили ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС.

Проте, повідомляючи про це в п'ятницю на прес-конференції, представник компанії-оператора станції Tokyo Electric Power Company (TEPCO) підкреслив, що поки в пріоритеті подальші спроби остудити перегріті реактори і відновити роботу автоматичної охолоджуючої системи, що дозволило б запобігти новим вибухам в енергоблоках.

Є дані, що до п'ятниці вдалося підключити автоматичний насос до другого енергоблоку. Це дало нову надію - якщо підключать ще хоча б один насос до якого-небудь іншого реактора, можна буде говорити про швидке відновлення всієї системи. Воно займе "кілька годин" - в порівнянні з вже проведеними днями зусиль це фактично не термін.

В Управлінні безпеки атомних об'єктів Японії налаштовані дуже оптимістично. Там повідомили, що подачу електрики в системи охолодження першого і другого реакторів електростанції відновлять вже вранці 19 березня.

Поки ж ситуація залишається дуже серйозною. Нагадаємо, з шести енергоблоків АЕС "Фукусіма-1" на чотирьох вже трапились небезпечні події - пожежі, вибухи і часткове розплавлення паливних елементів. Крім того, було зафіксовано підвищення температури реакторів на п'ятому та шостому енергоблоках, які до цього не викликали побоювань.

Особливо небезпечна ситуація складається на третьому реакторі, де рівень води знизився настільки, що частково оголилися паливні стрижні. Якщо реактор не охолодити в достатній мірі, може трапитись новий викид радіації. Зусилля з охолодження третього реактора тривають, керує ліквідацією наслідків катастрофи особисто прем'єр Японії Наото Кан.

Генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано, який після удару стихії регулярно виступає з офіційними звітами про ситуацію від імені уряду, у п'ятницю запевнив, що в результаті дій ліквідаторів в останні дні вода "безперечно потрапила" у третій реактор. За його словами, питання про продовження заливки аварійного об'єкту водою "знаходиться на постійному контролі".

Він запевнив, що основний басейн для охолодження стрижнів відпрацьованого ядерного палива "знаходиться в стані, що не викликає побоювань". Басейн розташований на віддалі від всіх шести реакторів АЕС. У ньому охолоджуються 6400 стрижнів відпрацьованого палива.

Генсек додав, що "докладаються зусилля для відновлення енергопостачання" АЕС, яке дозволить заново запустити систему охолодження реакторів. Він пояснив, що через високу радіацію фахівці працюють вахтовим методом, "групи змінюють один одну". В операції, нагадаємо, беруть участь військові вертольоти і спецмашини, а також поліцейські машини з брандспойтами.

Як повідомляє японський телеканал NHK, сім пожежних нарядів у п'ятницю залили 50 тонн води в басейн з відпрацьованим ядерним паливом на третьому енергоблоці, де раніше її рівень знизився, через що виникла загроза викиду радіації.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідатори зробили знімки зруйнованої "Фукусіми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі