четвер, 02 лютого 2023 14:18

Купа грошей у дивані ‒ показали відео обшуків у колишнього чиновника Міноборони

 

Журналісти "Української правди" отримали від джерел у правоохоронних органах відео з серпневих обшуків у ексзаступника міністра оборони Олександра Миронюка.

Він був фігурантом розслідування про шахрайство із закупівлями у Міноборони. На опублікованому відео видно, як у дивані Миронюка знайшли майже мільйон доларів.

Пачки грошей, ймовірно, слідчий діставав з бокової ніші біля дивана чи ліжка й складав їх на величезну купу.

31 серпня 2022 року у мережі з'явилося повідомлення про обшуки в начальника департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького. Тоді його підозрювали в причетності до справи з бронежилетами. Ще тоді джерела УП переконували, що у чиновника вилучили величезну суму грошей, які нібито були сховані у дивані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР прийшло до Одеської ОВА: нардеп розповів подробиці

Однак, на запит журналістів Міноборони заявило, що обшуки були, але жодних коштів у посадовця не вилучали. А пізніше з'ясувалось, гроші знайшли в колишнього заступника міністра Олександра Миронюка. Він до звільнення у 2021 році якраз і курував департамент закупівель. Відомо, що Миронюк також фігурує у справі про бронежилети.

За даними УП, під час обшуків у Миронюка знайшли 17 млн 78 тис. грн, $400 тис. 100 доларів та €100 тис. 380. Ці гроші визнали речовими доказами в кримінальному провадженні.

За даними джерел, Миронюк після цього надав суду "документ", що гроші з дивана були не його. У нотаріально завіреній заяві, укладеній за тиждень після обшуків, йшлося, що у січні 2022 року всі вилучені гроші Миронюку позичила 86-річна жителька Харкова Елеонора Думіньш.

"Журналісти з'ясували, що Думіньш є родичкою засновників харківського "ХАДО-холдінгу", котрий серед іншого займається виробництвом гвинтівок. Крім того з 2016 Елеонора Думіньш зареєстрована як ФОП для оптової торгівлі, і при реєстрації вказала е-mail і телефон, що належать "ХАДО". Цей холдинг має давні робочі взаємини з державним спецекспортером "Прогрес", в якому до і після роботи в Міноборони працевлаштований Миронюк", ‒ йдеться у повідомленні.

Зрештою, суд постановив повернути гроші чиновнику.

Україна перебуває на початку шляху "очищення від людей, які забули про честь". Так секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував у четвер в ефірі національного телемарафону нещодавні звільнення та масштабні обшуки 1 лютого.

1 лютого 2023 року в Україні плідний день – плідний у протистоянні тим, хто навіть зараз намагався послаблювати Україну. Службою безпеки України, ДБР, Бюро економічної безпеки та прокуратурою в межах відкритих кримінальних проваджень проведено десятки обшуків та інших дій у різних регіонах нашої країни. Про це у традиційному вечірньому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Купа грошей у дивані ‒ показали відео обшуків у колишнього чиновника Міноборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі