пʼятниця, 24 березня 2023 22:00

Країни Північної Європи домовилися про створення єдиної системи ППО

Країни Північної Європи домовилися про створення єдиної системи ППО
Військово-повітряні сили Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії домовилися про створення єдиної північної протиповітряної оборони. Фото: Getty Images

Військово-повітряні сили Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії домовилися про створення єдиної північної протиповітряної оборони.

Вона буде спрямована на протидію зростанню загрози з боку Росії. Про це повідомляє The Guardian.

Відповідно до заяв збройних сил чотирьох країн, їхні командувачі ВПС підписали декларацію про намір використовувати свої винищувачі як єдиний флот, ґрунтуючись на вже відомих способах діяльності під керівництвом НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала запит до Фінляндії про передачу винищувачів

ВПС Данії заявили, що кінцева мета полягає в тому, щоб мати можливість безперешкодно діяти разом як одна сила, розробивши скандинавську концепцію спільних повітряних операцій на основі вже відомої методології НАТО.

За інформацією видання, Норвегія має 57 винищувачів F-16 і 37 винищувачів F-35, ще 15 F-35 замовлені.

Водночас Фінляндія замовила 62 літаки F/A-18 Hornet і 64 F-35. Данія має 58 F-16 і 27 F-35. Швеція має понад 90 реактивних літаків Gripen.

Довжина кордону НАТО з Росією збільшиться більш ніж удвічі.

Це станеться після того, як до Альянсу приєднається Фінляндія, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час брифінгу з міністрами оборони Фінляндії та Швеції.

За його словами, коли Фінляндія приєднається до Альянсу, кордон НАТО з Росією збільшиться більш ніж удвічі – на 1300 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Країни Північної Європи домовилися про створення єдиної системи ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі