пʼятниця, 26 серпня 2022 14:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Кадирову та його поплічникам повідомили про підозру у воєнних злочинах
1

Слідчі Служби безпеки України оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України голові Чеченської республіки РФ Рамзану Кадирову.

Про підозру також повідомили двом його найближчим поплічникам, інформують 26 серпня у пресслужбі СБУ.

Окрім Кадирова, СБУ задокументувала злочини заступника начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ у Чеченській республіці Даніїла Мартинова. Третій підозрюваний – командир тактичної групи 249-го окремого моторизованого батальйону "Південь" 46-ї окремої бригади оперативного призначення північно-кавказького округу військ національної гвардії РФ Хусейн Межидов.

Слідчі Служби безпеки України оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України голові Чеченської республіки РФ Рамзану Кадирову та двом його поплічникам
Фото: ssu.gov.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нікому воювати: РФ намагається вербувати киргизів, таджиків і узбеків

"У лютому-березні 2022 року Кадиров особисто керував розроблянням і плануванням окремих військових операцій цих підрозділів. Він віддавав накази, заслуховував звіти й доповіді їхніх керівників", – ідеться в повідомленні.

В СБУ зазначають, що Даніїл Мартинов у минулому був спецпризначенцем ФСБ. А зараз відповідає за підготування особистої охорони Кадирова, після того, як той відмовився від охорони ФСБ.

5 березня він особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням.

За наказами Мартинова загарбники взяли в заручники майже 500 людей, в тому числі пацієнтів інтернату, персонал та місцевих мешканців. Там було більше сотні лежачих хворих. Підходи до будівлі були заміновані, а сам інтернат перетворено у вогневу позицію окупантів.

"За наказом ще одного наближеного до голови Чечні Хусейна Межидова у період з 25 лютого до 13 березня відбулося незаконне захоплення в заручники й утримування в підвалах багатоповерхівок майже двох сотень мешканців Гостомеля. Серед потерпілих – жінки, літні люди й неповнолітні діти. Тих з полонених, хто, не витримавши нелюдських умов, помирав, "хоронили" тут же, поблизу будинку", – повідомляють в СБУ.

Обох "військових чиновників" звинувачують в утримуванні цивільних, порушенні правил поводження із цивільним населенням. Їм інкримінують також використання людей як живого щита.

А Хусейна Межидова ще й звинувачують у пограбуванні цивільних.

Триває слідство, встановлюють інші злочини, скоєні фігурантами під час війни проти України.

Служба безпеки України повідомила про підозру секретарю ради безпеки Чеченської республіки Апті Алаудінову. Він командував "кадировцями" під час захоплення міст на Луганщині. Про це повідомили СБУ й Офіс генерального прокурора в четвер, 25 серпня.

Раніше СБУ ідентифікувала "кадирівця", який катував підлітка в Бучанському районі Київської області. Воєнного злочинця звати Бісаєв Анзор Саладієвич, він приятель Кадирова.

Зараз ви читаєте новину «Кадирову та його поплічникам повідомили про підозру у воєнних злочинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі