неділя, 29 квітня 2012 12:31

Грецію захопила хвиля самогубств

Грецію захопила хвиля самогубств
Фото: Reuters

У Греції, країні з одним з найнижчих суїцидальних індексів, цього тижня покінчили з собою три людини. У понеділок викладач геології повісився на ліхтарі в Афінах і в той же день 35-річний священик звів рахунки з життям, вистрибнувши з балкона. У середу країна дізналася про загибель студента, який вистрілив собі в голову.

З моменту публічного самогубства пенсіонера Дімітріса Хрістоуласа, 4 квітня, грецькі ЗМІ повідомляють про нові випадки суїциду чи не кожен день. Перш ніж покінчити з собою на площі перед грецьким парламентом, Хрістоулас заявив, що не бачить ніякого іншого виходу, тому що не хоче копатися в смітті, щоб хоч якось вижити, а на скорочену пенсію прожити він не зможе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греція знову на порозі дефолту: Охочих купувати борги не виявилось

"Через кризу багато греків зазнають приниження, у них падає самооцінка і росте відчуття провини. Жителі Греції не хочуть ставати тягарем на чиїйсь шиї і відчувають свою безпорадність. Деякі починають самі себе ненавидіти, що незмінно веде до саморуйнування. Ось що стоїть за зростанням числа самогубств і спроб суїциду. На наших очах виникає нова категорія - політичні самогубства ", - вважає Нікос Сідеріс, один з провідних психоаналітиків Афін.

До цих пір показник самогубств у Греції становив - максимум 600 осіб на рік.

"Наразі ми - ціла нація, що перебуває у стані шоку, - пояснює професор психіатрії Нікіфорос Ангелопулос, - У мене був пацієнт - власник приватної мебльової фабрики. Зі 100 своїх робітників через кризу він мусив залишити на роботі лише 20. Через це він не міг їсти й спати. Йому допомогли тільки антидепресанти."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греція ухвалила план жорсткої бюджетної економії: "Мінімалку" скоротили на чверть

Сам Ангелопулос за свою роботу одержує копійки, але все одно працює.

"Більшість моїх пацієнтів сказали, що їм просто немає чим заплатити за сеанс лікування. Звісно, цим людям я не міг би відмовити у послугах за жодних обставин. Кажу їм: "Добре, нагадайте мені пізніше."

6 травня у Греції мають відбутися вибори нового парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Грецію захопила хвиля самогубств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі