понеділок, 27 вересня 2021 14:30

Генпрокуратура з'ясувала причину вибуху боєприпасів у Калинівці

Генпрокуратура з'ясувала причину вибуху боєприпасів у Калинівці
Особливу увагу приділяють збору доказів вчинення підпалів диверсійно-розвідувальними групами РФ. Фото: etcetera.media

Причиною пожежі й вибухів боєприпасів на 48-му арсеналі Міноборони поблизу Калинівки на Вінниччині 2017 року була диверсія.

Триває розслідування причин пожеж і вибухів боєприпасів у 2015-2018 роках на інших військових складах зберігання боєприпасів, заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова у Facebook. Зокрема складів ракетно-артилерійського озброєння у Сватові, Ічні й Балаклеї.

"Версія вибуху через проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджують докази й висновки одержаних судових експертиз. А також протоколи негласних слідчих дій, допитів свідків і оглядів", - ідеться і повідомленні.

З огляду на бойові дії на тимчасово окупованих територіях особливу увагу приділяють збиранню доказів підпалів і вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями ДНР і ЛНР. Зараз очікують відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами у Врбетице.

В усіх провадженнях послідовно перевіряють причетність до злочину військових посадовців з метою приховання фактів браку й недбале ставлення до виконання службових обов'язків. Кілька притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв'язку з вибухами на арсеналах підозрюють у службовій недбалості й бездіяльності, що призвели до тяжких наслідків пожеж на складах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До вибухів на військових складах в Україні причетна РФ - Bellingcat

З 2014-го до 2019 року в Україні п'ять разів вибухали склади: у Кривому Розі, Сватові, Ічні, Калинівці й Балаклеї.

Вибухи на складі озброєнь у Врбетіце сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014-го. Унаслідок першого загинули двоє людей. Цьогоріч у квітні чеське керівництво звинуватило в підриві складів Росію. Прага вислала 18 працівників посольства РФ. Підозрює їх у роботі на спецслужби. Росія причетність до вибухів заперечує.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура з'ясувала причину вибуху боєприпасів у Калинівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі