четвер, 01 вересня 2022 17:21

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це воєнний злочин" – Human Rights Watch звинуватила РФ у насильницькому вивезенні українців

"Це воєнний злочин" – Human Rights Watch звинуватила РФ у насильницькому вивезенні українців
Human Rights Watch звинуватила РФ у насильницькому вивезенні українців. Фото: Укрінформ

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала злочини Росії, пов'язані з переміщенням у країну-агресорку цивільних українців з тимчасово захоплених територій.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на звіт організації. Там наголосили, що влада РФ примусово переміщувала українських цивільних осіб, зокрема тих, хто тікав від бойових дій на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судилище окупантів над "Азовом": Верховна Рада звернулася до світу

"З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року російські посадові особи примусово переміщували українських цивільних осіб, зокрема тих, хто тікав від бойових дій, на окуповані РФ території України або в Російську Федерацію, що є порушенням законів війни", – зазначили в організації.

У Human Rights Watch додали, що російська влада та її маріонеткові представники на тимчасового захоплених територіях також піддали тисячі українських громадян процесу, який вони називають "фільтрацією".

"Формою обов'язкової перевірки, під час якої вони зазвичай збирали біометричні дані цивільних осіб, як-от відбитки пальців і зображення обличчя спереду й збоку, проводили обшуки, вилучали особисті речі та телефони й запитували громадян України про їхні політичні погляди", – пояснили в організації.

Там повідомили, що українські цивільні особи фактично були інтерновані. І багато хто повідомляв, що їх тримали в жалюгідних умовах від кількох годин до майже місяця.

У звіті правозахисники задокументували примусове переміщення українських цивільних осіб з Маріуполя та Харківської області в РФ і тимчасово захоплених територій України.

"На відміну від комбатантів, яких після взяття в полон утримують як військовополонених і можуть перемістити на територію противника, примусове переміщення цивільних осіб заборонено міжнародним гуманітарним правом або законами війни й може переслідуватися як воєнний злочин і злочин проти людства", – наголосили в Human Rights Watch.

У звіті описують різні види тиску, який застосовували російські військові й інші пов'язані з РФ офіційні особи, щоб змусити українців, які тікали від бойових дій, виїхати в Росію або в так звану ДНР.

У звіті також описані численні виклики, з якими зіткнулися українські цивільні особи, і жорстоке поводження, якого вони зазнали, коли намагалися втекти з Маріуполя на контрольовану Україною територію та уникнути виїзду в Росію або коли вони намагалися виїхати з РФ до третьої країни.

Також правозахисники зафіксували випадки, коли примусово переміщених в РФ громадян України змушували підписувати документи, у яких стверджувалося, що вони нібито були свідками воєнних злочинів українських військових.

Російська Федерація хоче демонтувати Україну й "повністю стерти її з карти світу".

Вже є ознаки того, що Кремль закладає основу задля анексії східних регіонів України, Херсонської і Запорізької областей. Про це заявила посол США в ООН Лінда Томас-Ґрінфілд.

Зараз ви читаєте новину «"Це воєнний злочин" – Human Rights Watch звинуватила РФ у насильницькому вивезенні українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі