пʼятниця, 03 лютого 2023 20:56

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС і G7 вводять стелю цін на російські нафтопродукти: коли набуде чинності заборона

ЄС і G7 вводять стелю цін на російські нафтопродукти: коли набуде чинності заборона
Країни ЄС і G7 вводять стелю цін на російські нафтопродукти. Фото: depositphotos

Країни ЄС і G7 вводять стелю цін на російські нафтопродукти.

Вже у неділю, 5 лютого, набуде чинності заборона ЄС на імпорт російських нафтопродуктів. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише "Європейська правда".

"Разом із "Великою сімкою" ми встановлюємо граничні ціни на ці продукти, скорочуючи доходи Росії та забезпечуючи стабільність світових енергетичних ринків", – зауважила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фон дер Ляєн оголосила суму майбутнього пакета санкцій

У п'ятницю, 3 лютого, шведське головування в Раді ЄС повідомило, що постійні представники країн Євросоюзу погодили стелю цін на російські нафтопродукти.

"Посли ЄС сьогодні схвалили граничні ціни на нафтопродукти перед остаточним ухваленням Радою ЄС. Важлива угода в рамках подальшої відповіді ЄС та партнерів на російську агресію проти України", – йдеться у повідомленні головування.

Редактор з питань Європи "Радіо Свобода" Рікард Джозвік уточнив, що країни ЄС домовилися про стелю цін у $100 на російський дизель і $45 на різні масла.

Також, за його інформацією, країни-члени дали письмове зобов'язання про перегляд граничної ціни на сиру російську нафту у березні. Зараз ціна становить $60.

5 грудня офіційно вступило в дію рішення про ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського союзу.

Із цього дня почала працювати гранична ціна на російську сировину, яку запровадили країни Євросоюзу, G7 та Австралія.

Тепер російську нафту можна купувати лише, якщо ціна на неї не перевищує $60 за барель.

Рішення про ембарго на російську нафту узгодили ще у травні. Виняток зробили лише для Болгарії та нафти, яка постачатиметься по трубопроводу "Дружба".

Зараз ви читаєте новину «ЄС і G7 вводять стелю цін на російські нафтопродукти: коли набуде чинності заборона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі