пʼятниця, 05 січня 2024 02:22

Єдиний російський авіаносець може ніколи вже не вийти в море - ЗМІ

Єдиний російський авіаносець може ніколи вже не вийти в море - ЗМІ
"Адмірал Кузнєцов" може ніколи більше не вийти в плавання. Фото: Мілітарний

Єдиний російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов" не плавав після 2015 року.

Постає питання, чи буде він ще задіяний у російському флоті після семи років ремонтів, звернув увагу американський оглядач, аналітик із питань оборони та національної безпеки Гаррісон Касс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдиний російський авіаносець довели до критичного стану ‒ ГУР

"Оскільки авіаносці складні і надзвичайно дорогі – як у виробництві, так і в обслуговуванні. Відповідно, лише заможні країни, які мають запасні ресурси, можуть покрити витрати на розробку та розміщення авіаносця", – зазначає автор.

США мають 11 авіаносців. Китай працює над розширенням свого флоту та планує спуск на воду третього авіаносця. Індія та Італія мають по два. Велика Британія також має два, але вивело з експлуатації 41 авіаносець, нагадав оглядач.

"Адмірал Кузнєцов" - це копія американського авіаносця "Німіц" або "Форд". На практиці це застаріле судно, яке курсує на мазуті. "Кузнєцов" може працювати лише 45 днів поспіль, без дозаправки.

В жовтні 2018 року "Кузнєцов" був пошкоджений, коли затонув сухий док PD-50, внаслідок чого 70-тонний кран пробив у палубі "Кузнєцова" отвір площею 18 квадратних метрів.

Водночас росіяни можуть не виводити судно у плавання тому, що просто бояться втратити його.

У Росії з бойового складу Воєнно-морського флоту РФ вивели важкий атомний підводний човен "Дмитро Донський", який є найбільшим у світі з водотоннажності.

На підводний човен чекає утилізація.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний російський авіаносець може ніколи вже не вийти в море - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі