неділя, 24 вересня 2023 15:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Дуда вкотре висловився щодо заборони на ввезення українського зерна

Дуда вкотре висловився щодо заборони на ввезення українського зерна
Варшава залишить у силі свою заборону на експорт зерна, заявив президент Анджей Дуда. Фото: Getty Images

Польща підготувала транзитні коридори, якими Україна зможе експортувати своє зерно країнам, які його потребують.

Проте Варшава залишить у силі свою заборону на експорт. Про це в ефірі TVP1 заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Дуда вважає правильним рішення про введення заборони на продаж українського зерна й іншої продукції в Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корабель з українським зерном дійшов до Туреччини

При цьому він додав, що необхідно зробити все, аби транзит українського зерна був якомога більшим.

"Завдяки праці наших фермерів ми самодостатні. Нам не потрібне зерно з України. Їх чудові врожаї під час війни дуже мало дісталися країнам, які їх справді потребували. У Польщі підготували транзитні коридори, завдяки яким українське зерно може проходити через Польщу та експортуватися куди потрібно", – сказав Дуда.

Він наголосив, що Польша намагається допомогти Україні й тим країнам, які потребують цієї допомоги.

15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Європейська комісія ухвалила не продовжувати рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Також зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку у сусідніх державах-членах блоку.

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна, заявив минулого тижня польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Президент України Володимир Зеленський під час промови на Генасамблеї ООН заявив, що йому "тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер". Додав, що такі допомагають "підготувати сцену для московського актора".

Після цього в МЗС Польщі терміново викликали на килим посла України Василя Зварича. Йому висловили рішучий протест і заявили, що слова Зеленського є "неправильними по відношенню до Польщі та особливо неправомірними щодо країни, яка підтримує Україну з перших днів війни".

Зараз ви читаєте новину «Дуда вкотре висловився щодо заборони на ввезення українського зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі