середа, 28 червня 2023 15:41

Справа тернопільських хабарників: одного з чиновників арештували
3

Вищий антикорупційний суд взяв під варту першого заступника начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем'янчука
Фото: t.me/fuckcorruption
Також у справі про вимагання хабаря фігурує голова Тернопільської обласної ради, "свободівець" Михайло Головко
і заступник начальника ОВА Ігор Гайдук

Вищий антикорупційний суд взяв під варту першого заступника начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем'янчука у справі про хабарництво, в якій фігурує голова обласної ради, "свободівець" Михайло Головко.

Альтернативна застава – 805 тисяч грн. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Рішення ухвалив слідчий суддя Олег Ткаченко.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Дем'янчука у проханні отримати 1,79 млн грн хабаря та одержанні частини цих коштів – 600 тис. грн.

Разом із ним підозру отримали Головко і заступник керівника ОВА Ігор Гайдук.

У разі внесення застави Дем'янчук повинен дотримуватися низки обов'язків. Зокрема – утриматися від спілкування із свідками та іншими підозрюваними, здати закордонний паспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАСК ліквідували, а скандальний Вовк і решта суддів отримали понад 40 мільйонів з кишень українців

Прокурор просив обрати варту із заставою у 10 млн грн.

Водночас Дем'янчук просив суд обмежитися заставою в мільйон.

За версією слідства, хабар просили за підписання актів виконаних робіт з ремонту, експлуатаційноно утримання доріг та робіт на об'єкті "Водна арена".

Всі ці роботи виконувала фірма "АВАКС ПРОФ", а замовником виступало комунальне підприємство "Тернопількомунінвест".

Також чиновники обіцяли погасити борг у вісім мільйонів перед "АВАКС ПРОФ" за вже виконані і прийняті роботи. "Відкат" складав 5-10% від суми договору.

Заявником у справі є власник фірми "АВАКС ПРОФ" Олександр Ярмоленко.

Дем'янчук створив у Whatsapp чат з Ярмоленком, в якому написав "Час подякувати за 2022 рік". Ярмоленко сказав, що пропозиція чиновників його обурила, бо в країні йде війна.

За версією слідства, гроші передавалися кількома траншами. Перший із них Дем'янчук одержав від Ярмоленка на сьомому поверсі ОВА. Це було 300 тис. грн, які поки так і не знайшли.

Передавалися гроші не прямо в руки, а їх кинули на підлогу. Другий транш, теж у 300 тис. грн, нібито передавали через начальника Департаменту капітального будівництва Сергія Рудяка.

В одній із розмов Дем'янчук говорив, що гроші мають бути для нього і начальника Тернопільської ОВА Володимира Труша, а ще частина мала йти голові облради Головку.

Однак під час розмови Ярмоленка із Трушем останній сказав, що нічого не знає про домовленості і гроші краще витратити на оборону.

Сам Труш на брифінгу заявив, що жодного стосунку до справи немає.

"Якби я мав відношення до цієї справи, то я б тут з вами не стояв сьогодні", – сказав.

26 червня НАБУ і САП затримали Головка, Дем'янчука і Гайдука. Підозрюваних затримали "на гарячому" після передачі третього траншу хабаря.

Михайло Головко є головою Тернопільської облради з листопада 2020 року. Обирався депутатом від партії ВО "Свобода", першим номером у списку. Двічі був народним депутатом, балотувався по мажоритарному округу від "Свободи".

Зараз ви читаєте новину «Справа тернопільських хабарників: одного з чиновників арештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі