неділя, 05 лютого 2023 07:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Де найгарячіші ділянки фронту ‒ аналітики показали на картах

Біля Донецька російські загарбники дещо сповільнили наступальні дії.

Тим часом українські Збройні сили можуть готувати локалізований контрнаступ в районі Вугледара. Про це свідчать карти бойових дій, оприлюднені вранці 5 лютого американським Інститутом вивчення війни.

За даними російських джерел, 4 лютого війська РФ здійснили обмежені наступальні дії на північний захід від Сватового. Росіяни стверджують, що здійснили успішні наступальні дії поблизу Дворічної Харківської області й витіснили українські сили з західної околиці поселення. При цьому в ISW зазначають, що не помітили жодного візуального підтвердження того, що російські війська просунулися в цьому районі. Деякі російські військові блогери також стверджували, що війська РФ атакували в напрямку Стельмахівки, що за 15 км на захід від Сватового.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Харківщині
Карта бойових дій на Харківщині

Російські війська напередодні продовжили наступ у районі Кремінної. У Генштабі України повідомили, що ЗСУ відбили російські штурми біля самої Кремінної та Греківки (27 км на північний захід від міста), а також біля Невського та Діброви.

За даними російських "воєнкорів", кілька днів тому підрозділи 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї гвардійської загальновійськової армії Західного військового округу почали наступ на лінії Червонопопівка-Кремінна і просунулися впритул до Ямполівки Донецької області, де тривають бої.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Луганщині
Карта бойових дій на Луганщині

Росіяни також стверджують, що витіснили українські сили з позицій на південь і південний захід від Діброви та просунулися ближче до Григорівки. Російські "воєнкори" продовжують робити суперечливі твердження щодо Білогорівки. Одні кажуть, що російські війська захопили населений пункт і зараз його очищають. А інші стверджують, що російські війська все ще борються за Білогорівку.

Українські війська продовжують завдавати ударів по матеріально-технічному забезпеченню Росії в Луганській області. Російські джерела стверджували, що 4 лютого українські війська обстріляли об'єкт у Сватовому ракетами HIMARS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки, артилерія, РСЗВ: Росія накрила вогнем низку регіонів України

Російські війська 4 лютого продовжили наступ у районі Бахмута. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські штурми біля самого Бахмута, в межах 31 км на північний схід від міста поблизу Верхокам'янського, Красної Гори та Парасковіївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 лютого, показують, що російські війська, ймовірно, просувалися на захід від Солі (13 км на північ від Бахмута). Російські джерела стверджували, що бойовики групи "Вагнера" продовжували штурм поблизу Роздолівки (17 км на північний схід від Бахмута) та Васюківки (15 км на північний схід від Бахмута). А російські сили намагалися просунутися в напрямку Спірного (28 км на північний схід від Бахмута).

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Росіяни стверджують, що продовжують наступальні операції на південний захід від Бахмута, намагаючись вийти на шосе Т0504 між Часовим Яром і Бахмутом. Разом з тим ISW не бачить візуального підтвердження того, що російські війська знаходяться ближче ніж 2,5 км до шосе.

Російські "воєнкори" намагаються зобразити російські наступи на північний схід від Бахмута та на південь від Кремінної як додаткову спробу оточити Сіверськ. Один з блогерерів стверджував, що одночасне просування "Вагнера" з напрямку Соледару та заявлене просування російських військ у напрямку Лиману та навколо Білогорівки Луганської області створюють передумови для оточення Сіверська з півдня, півночі та сходу.

Останніми днями російські наступальні операції на західних околицях Донецька сповільнилися. У Генштабі України повідомили, що російські війська протягом трьох попередніх діб не проводили штурмів у районі Донецька – Авдіївки. Але російські "воєнкори" стверджували, що російські війська здійснили штурм біля Парасковіївки.

Уповільнені темпи російських нападів у цьому районі можуть підтверджувати оцінку ISW про те, що російським силам, ймовірно, бракує бойової потужності, щоб підтримувати численні великі наступальні операції в Україні.

Російські сили 4 лютого продовжували наступальні операції в районі Вугледара. Опубліковані кадри з геолокацією показують, як російські війська з бронетехнікою намагаються просунутися на північ від Микільського у напрямку до шосе T0524, що веде до Вугледара з північного сходу.

За даними російських джерел, їхні війська продовжували наступальні дії поблизу дачних територій на південь і захід від Вугледара та безуспішно намагалися обійти населений пункт у невстановленому напрямку. Один російський військовий блогер стверджував, що українські сили не дозволили росіянам закріпитися на околицях населеного пункту.

Російські "воєнкори" поширили кадри, на яких нібито видно, як підрозділи 40-ї та 155-ї морських піхотних бригад Тихоокеанського флоту ведуть штурм біля Вугледара. А український військовий офіцер повідомив, що російські сили продовжують стягувати артилерію та піхоту в район Вугледара та, ймовірно, готуються до повільних штурмів, характерних для російських наступальних дій на решті східної України. Російські джерела стверджують, що переміщення українських сил можуть свідчити про те, що ЗСУ мають намір розпочати локалізований контрнаступ навколо Вугледара. Хоча ISW не робить оцінок щодо конкретних майбутніх українських операцій.

На півдні українські війська продовжують обстріли російських позицій на східному березі Дніпра в Херсонській області. На відео з геолокацією видно, як 3 лютого українські сили завдали удару по російській системі протиповітряної оборони "Тор" за 12 км на південний захід від Нової Каховки Херсонської області та за 8 км від східного берега Дніпра.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на півдні України
Карта бойових дій на півдні України

Наявність цих систем протиповітряної оборони малої дальності, оптимізованих для ведення бойових дій у Арктиці, поблизу берега річки свідчить про те, що російська 80-та окрема арктична мотострілецька бригада Північного флоту діє поблизу берега річки та має власні системи протиповітряної оборони. Tor M2DT явно не зміг захистити себе від будь-якої системи, яку Україна використовувала, щоб знищити його одним пострілом.

Російські війська 4 лютого продовжували вести регулярний вогонь на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Росіяни обстріляли місто Херсон запалювальними боєприпасами.

Російські загарбники зосереджують зусилля на ведені наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів біля дев'яти населених пунктів. Про це вранці 5 лютого повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Де найгарячіші ділянки фронту ‒ аналітики показали на картах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі