четвер, 16 червня 2022 03:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Cитуація у бункерах під заводом "Азот" стає загрозливою - ООН

Cитуація у бункерах під заводом "Азот" стає загрозливою - ООН
Ситуація у бункерах під хімічним заводом "Азот" стає загрозливою. Фото: Reuters

Ситуація у бункерах під хімічним заводом "Азот" у Сіверськодонецьку, який заблокований російськими військами, стає загрозливою.

Там ховаються мирні жителі та українські військові, у яких закінчується вода, продукти та медикаменти. Про це у інтерв'ю ВВС повідомив представник управління ООН з координації гуманітарних питань Савіано Абреу.

"Нестача води та засобів гігієни викликає велике занепокоєння. Це нас дуже непокоїть, тому що люди не можуть довго жити без води. Продукти та медикаменти також закінчуються", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти влучили ракетою у вагон із гуманітарною допомогою маріупольцям

Абреу зазначив, що ООН готується надати допомогу тим, хто опинився на заблокованій території, але організація не має гарантій безпечного доступу до мирних жителів.

"Якщо їм доводиться використовувати небезпечні джерела води, це призведе до проблем зі здоров'ям. Ми повинні якнайшвидше подбати про те, щоб люди, які там залишилися, мали доступ до води", - сказав Абреу.

Він додав, що Росія нібито відкрила гуманітарний коридор для евакуації мирних жителів із заводу, але жодних підтверджень цьому нема.

"Обидві сторони конфлікту мають зобов'язання з міжнародного гуманітарного права захищати цивільних осіб, тому це не вихід – вони повинні гарантувати людям, які хочуть залишити місто, що вони можуть зробити це безпечно", - підкреслив представник управління ООН.

Українські захисники боронять Сіверськодонецьк Луганської області та, за можливості, просуваються вперед. Водночас евакуювати людей з "Азоту" зараз неможливо.

На території підприємства залишилися цивільні люди, які переховувалися у сховищах. Три доби тому на "Азоті" перебували понад 500 цивільних.

Зараз ви читаєте новину «Cитуація у бункерах під заводом "Азот" стає загрозливою - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі