неділя, 14 квітня 2024 06:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи зможе РФ захопити Часів Яр - прогноз аналітиків

Чи зможе РФ захопити Часів Яр - прогноз аналітиків
У районі Часового Яру тривають важкі бої. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські загарбники, ймовірно, залучили свої найбоєздатніші підрозділи для атак на Часів Яр.

Це призведе до поступового зростання втрат, доки українські захисники мають необхідну техніку, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, елементи, які російські війська нині зосередили на північний схід і південний схід від Часового Яру, відносно менш боєздатні. Їм буде важко досягти успіхів, аналогічних тим, які були досягнуті на схід від Часового Яру.

Водночас аналітики вважають, що тактичні успіхи РФ на схід від Часового Яру не створили умов для оточення населеного пункту. Російським військам, ймовірно, доведеться досягти помітних тактичних успіхів на південний схід і північний захід від Часового Яру, перш ніж продовжити оточення населеного пункту. А це може вимагати додаткових і боєздатних частин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Часовим Яром тривають позиційні бої - звіт ISW

Кадри, які є в розпорядженні ISW, вказують, що українські війська встановили значні зміцнення у формі кільця в районі Часового Яру, і російським силам буде важко швидко прорвати цю оборону.

Разом з тим аналітики вважають, що можливе захоплення Росією Часового Яру не дозволить військам РФ провести успішну операцію для загрози Костянтинівці та Дружківці. Російським силам, ймовірно, потрібно встановити інші оперативні умови.

"Захоплення Росією Часового Яру створить помітний виступ, а спроба просунутися далі на захід безпосередньо від Часового Яру зробить цей виступ дедалі вразливішим для українських контратак. Російським військам, ймовірно, потрібно буде повернути територію, яку вони втратили на південний схід від Часового Яру під час українського контрнаступу влітку 2023 року, щоб стабілізувати наступний російський фронт", - йдеться у повідомленні.

Спроби загарбників просунутися у напрямку Костянтинівки, ймовірно, дозволять українським силам використати позиції в районі Торецька - Північного для перекриття та загрози тиловим російським лініям матеріально-технічного забезпечення та, можливо, ізолювання безпосереднього бойового простору на захід від Часового Яру.

Аналітики наголошують, що українські війська продемонстрували свою здатність відбивати інтенсивні атаки російської механізованої техніки та послаблювати російську логістику, коли вони добре забезпечені. А здатність Росії використовувати оперативне значення Часового Яру, ймовірно, багато в чому залежить від того, чи відновлять США допомогу Україні.

Протягом попередньої доби на фронті в Україні зафіксовано 60 бойових зіткнень.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, одному пункту управління, двох наземних станціях управління БпЛА та одному зенітно-ракетному комплексу противника, повідомив Генштаб ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможе РФ захопити Часів Яр - прогноз аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі