четвер, 05 травня 2022 14:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Понад 9800 воєнних злочинів РФ: Венедіктова виступила на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США

Понад 9800 воєнних злочинів РФ: Венедіктова виступила на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США
Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. Фото: facebook/VenediktovaIryna

Гельсінська комісія Конгресу США провела слухання щодо воєнних злочинів Росії в Україні.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова дала свідчення. Про це вона написала у Facebook.

"Свідчила на слуханнях про жахливі звірства, які скоює російська армія на нашій землі: цілеспрямоване бомбардування цивільних об'єктів, убивства й катування, використання зґвалтувань як зброї", - сказала Венедіктова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нова сторінка воєнного злочину Росії" - показали кадри з фільтраційних таборів на околицях Маріуполя

Генпрокурорка розповіла, що вже зафіксували понад 9800 воєнних злочинів за 70 днів війни. За її словами, деблокада Маріуполя та деокупація українських територій відкриють ще більше жахливих справ для розслідування.

Венедіктова зазначила, що серед свідків на слуханнях - посол США у справах глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, експерти Московського механізму ОБСЄ, зокрема професор міжнародного права Вольфганг Бенедек та інші фахівці.

"Червоною ниткою у виступах на слуханнях були також ознаки геноциду українського народу та притягнення до відповідальності головного серійного воєнного злочинця XXI століття. Весь світ бачить заклики до геноциду, переконується, що росіяни вбивають українців просто за їхню національність", - наголосила вона.

Генпрокурорка додала, що прямим доказом плану зі знищення України є депортація українських дітей, щоб стерти їхню ідентичність і виховати росіянами.

Президента країни-агресора Володимира Путіна можна притягти до відповідальності за терор російських військових у Бучі, Ірпені й Бородянці. Для цього потрібно довести, що українці зазнали навмисного насильства й гонінь.

Доказами в справі можуть бути радіоповідомлення російських військових, перехоплені спецслужбами Заходу. Про це повідомив головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан.

Зараз ви читаєте новину «Понад 9800 воєнних злочинів РФ: Венедіктова виступила на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі