четвер, 21 грудня 2023 19:03

"Беркуту", який катував майданівців, дали шість років тюрми

Київський апеляційний суд у четвер, 21-го грудня, скасував виправдувальний вирок беркутівцю з Харкова Андрію Хандрикіну.

Його визнали винуватим і призначили шість років тюрми. Про це повідомили Watchers.

Автор: watchers.media
  Андрій Хандрикін під час засідання Київського апеляційного суду 16 жовтня
Андрій Хандрикін під час засідання Київського апеляційного суду 16 жовтня

Хандрикіна звинувачували у катуванні двох учасників Революції гідності на колонаді стадіону "Динамо" імені Лобановського у Києві під час протестів на Грушевського.

У січні 2014-го Михайла Низькогуза і Владислава Цілицького жорстоко били кийками після затримання наверху колонади, а потім скинули з висоти колонади на землю.

Крім того, після скидання на землю вже затриманого і знерухомленого неповнолітнього Низькогуза роздягли при температурі повітря -12 °C і завдали удар ножем у стегно.

Автор: watchers.media
  Колегія суддів Київського апеляційного суду оголошує рішення у справі за звинуваченням Андрія Хандрикіна
Колегія суддів Київського апеляційного суду оголошує рішення у справі за звинуваченням Андрія Хандрикіна

За версією слідства, за попередньою змовою із іншими працівниками міліції, Хандрикін бив і катував активістів з метою їх залякування.

"19 січня співробітники "Беркуту" в районі стадіону "Динамо" з 20 години почали блокувати рух. З метою затримання протестувальників Хандрикін, Мастега та Войлоков проникли у приміщення колонади. Усі активісти з даху втекли, окрім деяких, включаючи неповнолітнього", - сказано у вироку.

На апеляційному розгляді справи прокурор Денис Іванов наполягав на скасуванні виправдувального вироку Хандрикіну та засудженні його до восьми років увʼязнення.

Представники потерпілих також вимагали увʼязнення Хандрикіна на вісім років, враховуючи тяжкість скоєння злочину.

Суд вирішив: "Вирок Дніпровського райсуду Києва скасувати. Постановити новий, яким визнати Хандрикіна винуватим та призначити покарання у вигляді шести років позбавлення волі. Цивільні позови залишити без задоволення", - ухвалила колегія суддів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де Шуфрич проведе Новий рік

За словами представника потерпілих, після цього рішення прокуратура має оголосити у розшук підсудного Хандрикіна з метою подальшого затримання та доставки його до місця відбування покарання, адже на судове засідання 21-го грудня він не зʼявився.

Раніше Хандрикін теж не зʼявлявся на судові розгляди справи.

Станом на 2023-ий рік Хандрикін продовжує працювати у Харківській поліції, у підрозділі конвойної служби, пишуть Watchers.

Інші двоє "беркутівців", які разом з Хандрикіним раніше проходили у цій справі - Артем Войлоков і Владислав Мастега - втекли до Російської Федерації разом із групою "беркутівців", що є обвинуваченими у інших тяжких злочинах щодо протестувальників на Майдані, зокрема і вбивствах, повідомляють.

У жовтні Святошинський районний суд Києва оголосив вироки п'ятьом "беркутівцям" у справі про розстріли людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Тоді загинули майже 50 людей.

Торік правоохоронці завершили досудове розслідування щодо колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича. За даними слідства, Сівкович був організатором силового розгону студентів з Майдану Незалежності у Києві в ніч на 30 листопада 2013 року.

Офіс генерального прокурора звітував, що зроблено у розслідуванні і оголошенні підозр у справах Майдану.

Зараз ви читаєте новину «"Беркуту", який катував майданівців, дали шість років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі