понеділок, 16 січня 2023 09:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"Аномальна діяльність" ‒ Росія збирається посилити свою військову присутність у Білорусі

"Аномальна діяльність" ‒ Росія збирається посилити свою військову присутність у Білорусі
За даними міжнародних аналітиків, РФ хоче посилити військову присутність у Білорусі. Фото: defence-ua.com

Перед запланованими на вересень 2023 року великими навчаннями у Білорусі РФ може посилити там свою військову присутність.

Однак поки що російський наступ на Україну з білоруської території залишається малоймовірним. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Росія, ймовірно, розгорне додаткові сили в Білорусі в рамках навчань "Захід 2023" та "Щит Союзу 2023", які, ймовірно, відбудуться у вересні 2023 року", – констатують в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заходу потрібно готуватися до тривалої підтримки України ‒ ISW

За даними аналітиків, Росія вдається до нетипових дій для посилення інформаційної операції, спрямованої на залякування новим наступом з Білорусі. Зокрема, в ISW звертають увагу, що Кремль нещодавно направив до Білорусі командувача Сухопутних військ Росії Олега Салюкова. Він ‒ один з трьох новопризначених заступників командувача угрупуванням сил в Україні Валерія Герасимова.

"Можливо, Салюков має намір створити командно-адміністративні структури, необхідні для російського оперативно-ударного угруповання. Це аномальна діяльність, яка посилює інформаційну операцію про те, що Росія нападе на Україну з Білорусі та може підтримати наступ. Хоча ISW оцінює наступ як сценарій на цей момент, як і раніше, малоймовірний. Станом на цю публікацію немає доказів того, що російські сили в Білорусі створили командно-управлінські структури, необхідні для оперативно-ударної групи", – наголошують аналітики.

У понеділок, 16 січня, стартували спільні льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів збройних сил Білорусі та Росії. Вони входять до складу авіаційного компонента регіонального угруповання військ (сил), повідомила пресслужба міністерства оборони Білорусі.

У неділю, 15 січня, до Білорусі прибули вісім винищувачів та чотири військово-транспортні літаки РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Аномальна діяльність" ‒ Росія збирається посилити свою військову присутність у Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі