неділя, 20 листопада 2022 09:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Як пережити блекаут ‒ 15 порад від фахівця з екстриму

Як пережити блекаут ‒ 15 порад від фахівця з екстриму
Інструктор із адаптації до екстремальних умов Гліб Скоробогатов дає рекомендації, як підготуватися до блекауту в місті. Фото: скріншот

Ситуація із відключеннями світла в будь-який момент може погіршитись. Влада навіть не виключає блекауту ‒ повного знеструмлення.

Якщо в селах пережити негаразди легше, то для великих міст відключення світла може стати критичним. Інструктор із адаптації до екстремальних умов Гліб Скоробогатов пропонує 15 рекомендацій ‒ як підготуватися до виживання в місті в умовах блекауту, пише Главком.

1. Насамперед потрібно потурбуватись про тепло. Придбайте термовідбиваючий матеріал (сріблястий з одного боку) і прикріпіть його за батареєю.

2. Потрібно утеплити вхідні двері. Якщо є тільки вони, слід зробити тамбур, повісивши паралельно до дверей дві ковдри. Вони не пропускатимуть холод, коли відчинятимуться двері.

3. Якщо ліжко розташоване поруч зі стіною, її також бажано утеплити. Можна це зробити килимом, або тепловідбиваючим матеріалом. Якщо ліжко стоїть у кутку, утеплювати потрібно дві стіни. Під ліжко також можна постелити килим, щоб не проходив холод. Добре, якщо на ліжку під простирадлом розстелити каремат, який має одну сріблясту сторону, що відбиватиме ваше тепло.

4. Щоб свічка була безпечною, у банку з нею потрібно налити на кілька сантиметрів води. Навіть якщо така банка перекинеться, вода загасить полум'я. Для обігріву можна також використати нагрітий на газу металевий предмет, наприклад, гирю. Покласти її потрібно у відрі з піском. Тепло така "батарея" віддаватиме 2-3 години.

5. Якщо користуєтеся грілками, додайте у воду кілька ложок солі – солона вода тримає тепло краще. А якщо додати попередньо прогріту стару олію, грілка не вистигатиме ще довше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДТЕК спростували заклики до українців виїжджати за кордон

6. Якщо ви не маєте багато баклажок, щоби запасати воду, купіть технічний рукав: він сягає кількох метрів у довжину, а його місткість – 180-200 літрів. З одного кінця його потрібно міцно зав'язати на вузли, інший лишатиметься горловиною – з неї можна буде зціджувати воду.

7. Дощова або тала вода небезпечна, бо вимиває солі з організму. Щоб її поліпшити, потрібно до однієї літри дощової води чи снігу додати чверть чайної ложки соди, стільки ж солі та столову ложку цукру.

8. Якщо робите запаси їжі, подбайте не лише про консерви і хлібці, у вас мають бути харчі зі значним вмістом глюкози. На ній людина може прожити понад 2,5 року.

9. Великою проблемою для багатоквартирного будинку може стати непрацююча каналізація. Потрібно взяти сміттєвий пакет, "вмонтувати" його у наволочку, тому що сам пакет не витримає навантаження. І цю "конструкцію" вставити в унітаз. Краї потрібно прикріпити до унітазу скотчем чи ізолентою. Всередину слід налити води із содою ‒ вона допоможе нейтралізувати запах. Або ж насипати туди невелику кількість наповнювача для котячого туалету.

10. Для освітлення квартири можна використовувати кілька світлодіодних ліхтарів. Освітлювати кімнату потрібно, спрямувавши джерело світла на стелю. Якщо поставити міні-світильник біля дзеркала, отримаєте ще більше світла.

11. Інструктор наголошує, що бажано провести "репетицію блекауту" вдома наперед ‒ пожити в таких умовах принаймні одну добу. Домовтеся із домашніми, що у якийсь день ви зовсім не користуєтеся водою з-під крану, душем, не вмикаєте світло та електроприлади. Проведіть добу у такій автономії і ви відразу зрозумієте, чого ще не вистачає і що потрібно покращити.

12. Потрібно підготувати кілька комплектів необхідних для виживання в умовах блекауту речей. Краще за все формувати їх у два списки: "Комплект №1" – те, що на вас завжди, так званий "вихідний" одяг для роботи й вулиці, сюди ж можна додати одяг запасний. "Комплект №2" – одяг, який дозволяє вам перебувати поза межами міста упродовж кількох днів, відповідно до погоди, сезону тощо. Сюди ж потрібно додати і тривожну валізку, розраховану на 72 години.

13. Коли немає інтернету й телефонного зв'язку, дуже добре мати радіоприймач. Так ви дізнаватиметеся новини і отримуватимете сповіщення про небезпеку. Якщо телефонний зв'язок буде, але дуже слабкий, через перевантаження мережі, зайдіть у налаштування у телефоні і переведіть його з формату "4G" на "2G". Сигнал буде кращий через перехід на простіший режим.

14. Якщо під рукою немає протигаза, а вам треба пройти через задимлення чи якісь ядучі випаровування, можете використати фільтр для кави. Якщо прикласти його до рота, можна вільно дихати через фільтр. Очі від їдучого диму можна захистити окулярами для плавання. А ніс ‒ фільтрами від невикористаних сигарет, їх потрібно розпушити до об'ємного стану і вставити по два такі фільтри в обидві ніздрі.

15. Інструктор нагадує, що мозок завжди перебільшує ваші реальні страждання. Тому в умовах блекауту слід усвідомлювати, що це – тимчасово. І хоч мозок все одно малюватиме ще гірші картинки, треба думати про безпеку та комфорт у межах 72 годин.

Українців попросили ще більше скоротити споживання електрики для того, щоб стабілізувати роботу пошкодженої російськими обстрілами енергоінфраструктури.

В Україні через вимкнення електроенергії в результаті російської агресії значно зросли обсяги використання батарейок, павербенків та акумуляторів. Як продовжити термін роботи таких гаджетів, повідомив Центр управління відходами.

Зараз ви читаєте новину «Як пережити блекаут ‒ 15 порад від фахівця з екстриму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі