субота, 19 листопада 2022 05:10

Щоб павербанк прослужив довше: фахівці дали чотири поради

Щоб павербанк прослужив довше: фахівці дали чотири поради
Ставте на зарядку павербанк, коли він має 10-20% зарядки, кажуть фахівці. Фото: Facebook.com/WasteManagementCenter

В Україні через вимкнення електроенергії в результаті російської агресії значно зросли обсяги використання батарейок, павербенків та акумуляторів.

Як продовжити термін роботи таких гаджетів, повідомив Центр управління відходами.

Строк служби

Павербанки можуть мати два типи елементів живлення – літій-іонні (Li-Ion) і літій-полімерні (Li-Pol) акумулятори. На жаль, жоден з них не є вічним.

Зазвичай, вони розраховані на 500-1000 циклів перезарядки і можуть старіти навіть якщо не використовуються.

Якщо ваш павербанк має явні ознаки пошкодження після падіння, такі як вм'ятини, здуття, дим, запах, використовувати його небезпечно. Він може спалахнути або навіть вибухнути. Найкраще відразу віддати його на утилізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як видалити вірус з телефону: поради від фахівців

Щоб продовжити термін служби павербанка

Якщо павербанк новий, зробіть 2-3 цикли повного заряджання/розряджання (потім можна повторювати повне розряджання не частіше, ніж раз на 1-3 місяці).

Ставте на зарядку пристрій, коли він має 10-20% зарядки.

Не допускайте перегрівання і переохолодження павербанку.

Не кидайте, не бийте і не сідайте на акумулятори, уникайте потрапляння води чи надмірної вологи.

Утилізація

Павербанк можна здати на утилізацію у київському пункті Центру управління відходами (вул. Полковника Шутова, 16) у будні з 10:00 до 16:00. Також можна надіслати поштою або замовити вивіз за вашою адресою у Києві. Подробиці за номером: +38 (098) 043-03-03.

Вартість приймання батарейок: 70 грн/кг, павербанка – 20 грн/штука.

"Будь-яке джерело живлення – це склад хімічних, часто токсичних, речовин. Всього одна пальчикова батарейка здатна забруднити 16 м² ґрунту або 400 літрів води. Тому після завершення терміну експлуатації батарейки не можна викидати у смітник", – пояснюють.

Нерідко власники ноутбуків скаржаться на швидке розрядження батареї гаджета, купленого зовсім недавно. У деяких випадках акумулятор перестає функціонувати вже через рік, і робота можлива лише від мережі. Причиною таких проблем часто стає неправильне поводження користувачів із технікою.

Українцям порадили, як економити електроенергію вдома.

Зараз ви читаєте новину «Щоб павербанк прослужив довше: фахівці дали чотири поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі