середа, 05 липня 2023 00:51

Як діяти в разі вибуху на ЗАЕС. Інструкція

У разі вибуху на Запорізькій атомній станції українці повинні дотримуватися інструкцій та слідкувати за офіційними повідомленнями влади.

Мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до евакуації, інформує Міністерства охорони здоров'я.

Якщо органи влади офіційно повідомлять про радіаційну аварію, слід залишатись у приміщенні або дістатись приміщення якомога швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прокоментував ситуацію на ЗАЕС

Якщо буде рекомендація евакуюватися, треба зібрати валізу або наплічник з цими речами:

- Документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках).

- Маску для обличчя або респіратор.

- Аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання).

- Вологі серветки.

- Змінний одяг та взуття.

- Мінімально необхідний запас води і їжі.

Валізу або наплічник необхідно щільно обгорнути харчовою плівкою або скотчем. Це треба, щоб полегшити їхню дезактивацію на санітарних постах.

Якщо ви перебуваєте у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади.

У разі аварії місцева влада повідомить про розташування пунктів евакуації, а також про найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем.

Міністерство закликало дотримуватись інструкцій та зберігати спокій.

 
Раніше ГУР України повідомило, що на даху кількох енергоблоків Запорізької атомної станції російські військові розмістили предмети, схожі на вибухівку.

"Радник голови Росенергоатому" Ренат Карчаа фактично анонсував можливий теракт на Запорізькій АЕС. Він заявив, що Україна нібито "збирається атакувати ЗАЕС" у ніч на 5 липня "високоточною зброєю і безпілотниками-камікадзе". Україна це категорично спростувала.
Зараз ви читаєте новину «Як діяти в разі вибуху на ЗАЕС. Інструкція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі