понеділок, 18 грудня 2017 02:24

Як вибрати червону ікру на Новий рік

Як вибрати червону ікру на Новий рік
Асоціація рибалок України розповіла як вибрати якісну ікру до новорічного столу. Фото:cheline.com.ua

В Україні продають 60% нелегальної червоної ікри.

Асоціація рибалок України розповіла як вибрати якісну ікру до новорічного столу, пише РБК-Україна.

Як вибрати фасовану червону ікру

Візьміть баночку в руки і потрясіть. Якщо всередині булькає, то її краще не купувати. Якісна червона зерниста ікра заповнює баночку щільно і без пустот.

Зверніть увагу на дату упаковки ікри. Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні. Якщо на кришці вказано будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену, або фасували вироблену раніше.

Маркування дати виготовлення на кришці має бути продавленим зсередини, а не нанесене лазером на кришку або пробитим на папері.

Слід вибирати ікру першого сорту. Кількість солі не повинна перевищувати 4-6%.

Натисніть на кришку банки пальцем. Вона не повинна проминатися і не повинна бути роздутою. Маркування на кришці повинна бути проштампованим зсередини, якщо цифри втиснені всередину - перед вами підробка. Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія і відсутність на етикетці докладної інформації про продукт і виробника.

Краще купувати ікру не в жерстяній банці, а в скляній. Прозоре скло дозволяє розглянути колір, розмір і якість зерна. Якщо ікра червона виглядає так, немов покритого інеєм, вона фальшива.

Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів. Але ні в якому разі не ставте в морозильник - зерна ікри червоної тріснуть і перетворяться на пюре. Ікринки не повинні бути злиплими, засохлими і без оболонки.

Як обрати на вагу

Купуючи на вагу, зверніть увагу на розсипчастість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної.

Перед покупкою обов'язково поцікавтеся у продавця, коли була відкрита ємність з ікрою. В основному на вагу надходить червона ікра в пластикових ємностях від 0,5 кг до 5кг. Ікра - швидкопсувний продукт, після відкриття ємності термін її зберігання становить 24 години. Для продовження її придатності недобросовісні продавці додають в ікру емульгатори на основі формальдегідів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл: що приготувати в святкову ніч

Відтінки

Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки помаранчевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її кращою.

Запах

Якісна червона ікра ледь пахне свіжою рибою У штучній ікрі в якості аромату використовують оселедцеві молоки, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили - ікру червону справжню чи штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки в склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться.

Святкова вечеря коштує українцям у середньому 2000 грн. Найдешевша святкова вечеря подорожчала на 16%. Вона обходиться більш як у 1000 грн. На 28% збільшився у вартості цьогоріч традиційний святковий стіл. Його ціна - 2200 грн. Елітний варіант святкової вечері перевищив 5000 грн. Це на 22% більше, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати червону ікру на Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі