понеділок, 30 серпня 2021 15:11

"За годину до смерті сказала, що буде відходити" - не стало племінниці відомих на увесь світ гончарів

"За годину до смерті сказала, що буде відходити" - не стало племінниці відомих на увесь світ гончарів
28 серпня померла заслужена майстриня художнього розпису та гончарного мистецтва Фросина Міщенко із села Новоселівка Гайсинського району на Вінниччині. Фото: facebook.com

Сьогодні, 30 серпня, попрощались із заслуженою майстринею художнього розпису й гончарного мистецтва Фросиною Міщенко із села Новоселівка Гайсинського району на Вінниччині. Жінці було 95 років.

Її рідними дядьками були гончарі Яким та Яків Герасименки. У 1930-х їхню кераміку експонували в Києві, Монреалі, Парижі, Лондоні, Нью-Йорку, Москві. Із семи років вони навчали племінницю гончарства й орнаментальному розпису.

У 12 років Фросина почала працювати в колгоспі в полі. Але 1947 року Герасименки взяли племінницю до себе в гончарню. За те, що пішла з колгоспу працювати в гончарну майстерню, її засудили до шести місяців примусової праці. Спочатку втекла в Молдавію. Але бідувала там, довелося повернутися додому й відпрацювати в колгоспі.

Потім Фросина Іванівна знову повернулася до гончарної справи. Працювала в цеху художньої кераміки в сусідньому селі Бубнівка. Брала участь у виставках народної творчості. Її вироби поповнили колекції музеїв Вінниці, Львова, Києва, прикрашають оселі шанувальників гончарного мистецтва в усій Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коров'ячий ріг виварювали, вичищали й відрізали кінець - у село на Вінниччині їздять швейцарці, поляки й німці

"Фросина Іванівна була моєю наставницею. Вчила формувати й розписувати гончарні вироби. Любила спілкування, могла довго й цікаво розповідати про життя. 7 липня відзначила 95-річчя. Ювілярку вітали односельці, приїжджали шанувальники її творчості з райцентру, Вінниці й Києва. Після смерті Фросина Іванівна залишила по собі величезний творчий спадок", - розповіла Gazeta.ua майстриня з гончарства Тетяна Шпак.

Фросина Міщенко навчила гончарного мистецтва 15 майстрів.

"Фросина Іванівна весь час була при тямі й добрій пам'яті. Але вік узяв своє. За годину до смерті сказала, що вже відходитиме. Померла тихо й мирно. В останню путь проводжало її багато людей. Приїхали гончарі з Вінниці, Ладижина. Зібралася вся її велика родина", - додала Шпак.

У Фросини Міщенко залишилися син, донька, шестеро онуків і шестеро правнуків.

У травні 2018-го традицію орнаментального розпису бубнівської кераміки включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. У селі Новоселівка Гайсинського району на Вінниччині діє музей-садиба відомих гончарів - братів Герасименків.

Зараз ви читаєте новину «"За годину до смерті сказала, що буде відходити" - не стало племінниці відомих на увесь світ гончарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі