пʼятниця, 15 червня 2018 01:35

Поховали біля сина: померла буковинська писанкарка

Поховали біля сина: померла буковинська писанкарка
Василина Сумаряк померла на 71 році життя Фото: Чернівецька міська рада

На 71-му році життя зупинилося серце майстрині художнього ткацтва та писанкарки Василини Сумаряк. Померла в рідному селі Усть-Путила Чернівецької області, там і похована.

Причину смерті близькі писанкарки не повідомляють, розповіли кореспонденту Gazeta.ua в Учбово-методичному центрі культури Буковини. Та минулоріч Василина Олексіївна згадувала про астматичні приступи, які її турбували.

"Ми з моїм батьком багатії: його в могилу звело золоте запилення легенів, яке надбав у колимських копальнях, а я маю килимове. Що золото, що килим завжди ж у нас були "товарами розкоші", - розповідала писанкарка.

Василина Сумаряк народилася 8 січня 1948 року в селі Усть-Путила Путильського району Чернівецької області. Писанкарством та ткацтвом по¬чала займатись зі шкільних років. Тривалий час працювала ткалею на Путильській міжколгоспній фабриці з переробки вовни. З 1974 до 2003 року була килимарницею. Згодом усю свою душу стала вкладати у писанкарство та вишивку. У 1994 році нагороджена Почесною відзнакою Спілки майстрів народного мистецтва України за особистий значний внесок у розвиток традиційного народного мистецтва. Дипломант міжнародних гуцульських фестивалів в жанрі декоративно-прикладного мистецтва.

У своїй творчості Василина Сумаряк використовувала традиційні елементи та мотиви писанкарства Гуцульщини.

"Всі роботи майстрині позначені композиційною оригінальністю і гармонійною колористикою. Василина Олексіївна була постійним учасником обласної виставки писанок, її роботи знаходяться в краєзнавчому музеї, Музеї писанки в Коломиї, а також у приватних колекціях в Канаді, Бельгії, Німеччині", - розповідає українська письменниця та етнограф Іванна Стеф'юк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі попрощалися з Кірою Муратовою

Василина Сумаряк мала сина Івана, якого ж сама й поховала. В результаті страшної аварії він залишився калікою та через деякий час після десятка операцій його серце зупинилося. З болем утрати Василині Олексіївні допомагали справитися лише писанки, в які вона вкладала душу.

9 червня в Ужгороді померла закарпатський балетмейстер, народна артистка України 89-річна Клара Балог. Не дожила до ювілею трохи більше місяця.

Зараз ви читаєте новину «Поховали біля сина: померла буковинська писанкарка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі