вівторок, 27 лютого 2018 05:05

"По-доброму заздрю українцям": ким був Борис Нємцов в очах близьких
9

Російський опозиціонер Борис Нємцов: "Я не зрадник і не ворог. Я - опозиціонер і висловлюю свій протест відкрито, нічого не приховуючи"
Фото: Euronews
Борис Нємцов влаштовував у Москві акції проти військової агресії Росії щодо України
Російський опозиціонер Борис Нємцов: "Я не зрадник і не ворог. Я - опозиціонер і висловлюю свій протест відкрито, нічого не приховуючи"
Борис Нємцов разом із Віктором Аксючіцем, російський філософом, богословом, публіцистом
Борис Нємцов із матір'ю Діною Ейдман

"В 60 років я буду старою хворою людиною, напевно. Хоча директор телевізійного заводу, якого я сьогодні вітав з 60-річчям, виглядає дуже життєрадісним і дієздатним. А я в 60 років, думаю, на нього схожий не буду: дуже нервова робота", - так восени 1992-го року говорив про себе російський опозиціонер Борис Нємцов. Тоді йому було 33 роки, займав посаду губернатора Нижнього Новгорода. Не міг знати, що до своїх 60-ти не доживе 5 років.

Борис Нємцов - російський політик і державний діяч, один з лідерів Об'єднаного демократичного руху "Солідарність". Знаходився в опозиції до правління Володимира Путіна. 27 лютого 2015-го року Нємцова убили в Москві під час прогулянки зі знайомою. На Великому Москворецькому мосту біля Кремля йому в спину випустили 4 кулі.

Gazeta.ua підібрала спогади близьких Бориса Нємцова, якими ділилися після його смерті.

Автор: Переправа
  Борис Нємцов разом із Віктором Аксючіцем, російський філософом, богословом, публіцистом
Борис Нємцов разом із Віктором Аксючіцем, російський філософом, богословом, публіцистом

Віктор Аксючіц, російський філософ, богослов, публіцист:

"З Борисом Нємцовим ми познайомилися влітку 1990 року. Він був прямим, чесним, щирим, але часто "безбашенним". У критичних ситуаціях поводився гідно. Після розстрілу Будинку Рад, коли наближені до Єльцина пропонували заарештувати ряд народних депутатів Росії (в списку було і моє прізвище), Борис подзвонив і запропонував з сім'єю приїхати до Нижнього Новгорода, де він гарантував безпеку", - пише memorialnemtsov.wordpress.com.

"Коли він став губернатором Нижегородської області - зустрічалися в Нижньому періодично, аналізували ситуацію, допомагали один одному. Я говорив, що незабаром його закличуть до Москви, де він неминуче "згорить", просив не піддаватися на вмовляння. Згодом він розповідав, що уламували його довго і багато. Переламала ситуацію президентська дочка Тетяна, яка приїхала до нього на дачу і слізливо заявила, що він усім зобов'язаний президенту, якого відмовляється підтримати у важкій ситуації. У підсумку Єльцин призначає Нємцова першим віце-прем'єром уряду Росії і міністром Міністерства палива та енергетики. Мене Борис запросив керівником групи радників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський князь помер у США

Михайло Прохоров, російський політик і підприємець, мільярдер:

"Я побачив Борю вперше восени 1994 року. У Вашингтоні відкривалося російське посольство, і туди поїхав Єльцин разом зі своєю командою. В посольстві був і Клінтон, і інші представники американської еліти. І ось стоїть Боря Нємцов - в чорному костюмі і в білих шкарпетках. Це перший образ, який я пам'ятаю. Веселий, молодий, енергійний - як і завжди. Але навіщо білі шкарпетки? Я відразу звернув на них увагу, бо, коли я вчився у фінансовому інституті, вчителька англійської говорила нам: ніколи, навіть під джинси, не надягайте білі шкарпетки. Шкарпетки повинні бути під тон брюк. І для мене це стало таким абсурдним правилом. Досить дивно було побачити таку яскраву людину, але в чорному костюмі і з білими спортивними шкарпетками".

Олена Серветтаз, журналістка (Про один із мітингів в Москві у 2014-му. Тоді Нємцова вчергове затримали):

"Ми зідзвонилися з Борисом і домовилися зустрітися в центрі. Він був точним, а я спізнювалася хвилин на 20. Коли я нарешті добралася до Манежки, Бориса Нємцова вже забрали. Проте ми зустрілися 25 лютого вже на суді, де повинні були вирішити, чи залишити депутата Ярославської обласної думи Бориса Нємцова під арештом на 10 діб "за непокору законному розпорядженню поліції. Навіть тоді Нємцов багато жартував. Він мені сказав: "Добре, що запізнилася, а то сиділа б тут зараз разом зі мною". Дружина Бориса Ірина принесла в суд домашній обід. Він розклав на столі і нагодував (здається, навіть млинцями) всіх, хто був поруч".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На прощання з правителем Данії принесли море квітів

Автор: Wday
  Борис Нємцов із матір'ю Діною Ейдман
Борис Нємцов із матір'ю Діною Ейдман

Діна Яківна, матір:

"Боря був довірливий, відкритий. Часто цим користувалися. Його підводили, а бувало, і зраджували. Були й віддані, і порядні люди, які йому завжди допомагали. Справжні нечисленні друзі: Валерій Анікін (загинув в автокатастрофі в 2000 році), Тетяна Олексіївна Гришина - помічник губернатора, по-справжньому відповідальний, чесний, відданий друг. Таких людей мало. Були, звичайно, й інші, але я кажу про тих, кого особисто знаю", передає "Дождь".

Ілля Яшин, російський опозиціонер :

"Нємцов міг легко знайти спільну мову: знав людей, які приймають рішення, умів домовитися, знайти компроміс. Але особисто для себе він не намагався це робити. Контакти з представниками влади у нього були тільки по одній темі - коли потрібно було когось витягнути з-за ґрат. Тоді він готовий був іти на кулуарний, не публічний контакт. Це було для мене зовсім в новинку. В епоху протистояння "Яблука" і СПС я звик, що і ті й інші ходили в Кремль, і кожен намагався один одного перехитрити, тобто арбітром завжди був дядечко в Кремлі. Нємцов на моїй пам'яті, за той час, що ми з ним були знайомі, ніколи в ці ігри не грав".

Ксенія Собчак, російська журналістка і телеведуча:

"Борю я знаю навіть довше ніж "знаю". Він любив, розкотисто сміючись, розповідати історію про те, як катав мене на санчатах в Давосі під час важливої татової зустрічі...Потім ми стали друзями - він захоплював мене внутрішньою свободою, говорив, що думав, ніколи "делікатно" не мовчав. Був чесним, іскристим, яскравою людиною. Жив стрімко і помер як справжній борець. Він був блискучим оратором і харизматом. Таких зараз начебто і немає - нікому не потрібне мистецтво переконувати, всі і так переконані, без всяких дебатів...А на останньому своєму дні народженні він мені шепнув: "Ти крута, Собчак, хоч і баба". Але від нього чути це було приємно. Завжди".

Борис Нємцов відомий своєю антипутінською позицією і прихильністю до України. Про це говорив так:

"У нас з Путіним абсолютно різні уявлення про те, що таке добре і що таке погано. Те, що для нього добре (а добре - бути злодієм, вбивцею і лояльним), для мене це просто смертний гріх. Я вважаю, що головна проблема Путіна знаєте в чому? У тому, що він зневажає заповіді. Він вважає, що вбивство гріхом не є, він вважає, що злодійство гріхом не є. Він вважає, що всі старозавітні заповіді - ніщо в порівнянні з особистої лояльністю і відданістю. Тобто в плані моральному людина глибоко аморальна. І тому влада у нас глибоко аморальна".

"Ні. Я не зрадник і не ворог. Я - опозиціонер і висловлюю свій протест відкрито, нічого не приховуючи. Так, я пишу доповіді, поширюю їх. Але навіщо мене вбивати? Я ж нічого нездійсненного не жадаю. Я наполягаю, щоб повернули свободу слова, щоб був реальний поділ влади і повернули чесні вибори. Тому що без цього країна не може нормально розвиватися. А Путін розправляється тільки з тими, хто його зрадив".

"Я по-доброму заздрю українцям. У вас є вибори, а у нас їх немає. Вони у нас носять договірний характер. Сядуть Путін з Медведєвим - домовляться. Російський народ без будь-якого опору їх підтримує. Це позорище, але це факт російського життя. Тому я заздрю вам білою заздрістю і вітаю вас з цим. Вітаю вас з тим, що у вас є прямий ефір. Для вас це банальність, а для нас далеке минуле".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер "пастор президентів" - один із найвпливовіших проповідників

Вбивство Нємцова сталося за день до запланованого на перше березня у Москві опозиційного маршу "Весна". В передостанньому інтерв'ю російському часопису "Собеседник" cказав: "Боюся того, що Путін мене вб'є". Українські політологи про вбивство Бориса Нємцова казали так:

Андрій Піонтковський, провідний науковий співробітник Інституту системного аналізу РАН:

"Вбивство Бориса Нємцова скоєно на Василівському узвозі за два кроки від Кремля, де все утикано відеокамерами і більше того - охороняється федеральною службою безпеки і президентською охороною. При першому ж пострілі вони всі повинні були кинутися, втрутитися у ситуацію, але машина спокійно пішла. Цей антураж говорить про дві речі. Перше - це було демонстративне вбивство, вчинене людьми, повністю впевненими у своїй безпеці. Друге - це були люди, що знаходяться на самій вершині російської влади. Не хочу спекулювати на тему, чи було це замовлено особисто Путіним або кимось з його найближчого оточення, що бажали підштовхнути події в ту чи іншу сторону, але те, що це скоєно - ще раз повторю - людьми, що знаходяться на самій вершині російської влади, це безперечно. І тепер у найближчі дні ми будемо спостерігати, чого, власне, вони домагалися цим вбивством", - пише tsn.ua.

Володимир Фесенко, політолог:

"Путін – людина, я це чув від своїх російських колег, схильна до помсти. А Нємцов не приховував особистої неприязні до Путіна. Він зробив цілу низку аналітичних доповідей, випустив кілька книжок. Це були викриття різних фінансових оборудок самого Путіна і його оточення. Тож не виключено, що Путін міг таким чином помститися опозиціонерові, як свого часу журналістці Анні Політковській".

"Неважливо, був це особистий наказ Путіна чи хтось з оточення російського президента вирішив зробити йому "подарунок", прибравши людину-роздратування, очевидно, це ще й спроба залякати інших представників опозиції. Не випадково, що вбивство сталося напередодні маршу російської опозиції. Символічним є і місце загибелі: мовляв, будь-який "незгодний", який наблизиться до "стін Кремля", може стати жертвою".

В одному із ефірів українського політичного ток-шоу Борис Нємцов сказав, що Путін мстить українцям:

Борис Немцов народився 9 жовтня 1959 року в Сочі у родині Юхима Давидовича Нємцова та Діни Яківни Ейдман. Закінчив школу із золотою медаллю, навчався на радіофізичному факультеті Горьківського державного університету. 1990-го був обраний до Верховної Ради РРФСР. Був довіреною особою Бориса Єльцина в Нижньогородській області під час виборів президента Росії. У 1993 обраний в Раду Федерації Федеральних Зборів РФ.

17 грудня 1991-го призначений головою державної адміністрації Нижньогородської області та став наймолодшим політиком на такій посаді. В 1995 обраний губернатором Нижньогородської області. Суворо критикував Москву після початку Першої чеченської війни. У березні 1990-го стає першим прем'єр-міністром РФ, відповідальним за соціальний блок. У 1997 році, за даними фонду "Громадська думка", 29 % росіян хотіли бачити Нємцова кандидатом на посаду президента Росії.

У 2010 році Нємцов став співголовою опозиційної Партії народної свободи (ПАРНАС). Критикував владу Володимира Путіна і виступав проти нього. За що не одноразово потрапляв в СІЗО.

2004 року підтримав Помаранчеву революції в Україні, пізніше був призначений позаштатним радником президента України Віктора Ющенка. Висловлював бажання поширити демократичні досягнення в Україні на Росію і закликав чинити ідеологічний тиск на Кремль. У 2013 році підтримав Євромайдан. Йому було заборонено в'їзд до України. У 2014 році засудив анексію Криму Росією.

З дружиною Раїсою виховали 4 дітей: 3 доньок і сина.

Зараз ви читаєте новину «"По-доброму заздрю українцям": ким був Борис Нємцов в очах близьких». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі