вівторок, 06 липня 2021 09:00

Музику до фільмів почав писати після 30 років - помер найвідоміший у світі композитор

Музику до фільмів почав писати після 30 років - помер найвідоміший у світі композитор
Писати музику до фільмів Енніо Морріконе почав лише в 1961 році, коли йому було вже за 30. Фото: pixabay

Італійський композитор, аранжувальник і диригент Енніо Морріконе помер рік тому. Йому був 91 рік.

Здебільшого писав музику для кінематографа й телебачення. Дворазовий лауреат премії Оскар 2007-го й 2016-го.

Ще 9-річним вступив до консерваторії Святої Цецілії в Римі. Провчився 11 років і отримав три дипломи: за класом труби 1946 року, за класом оркестр 1952 року й за класом композиції 1953-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитора побили до смерті дорогою з кафе

В ансамблі Альберто Фламіні, де колись грав його батько, посів місце другої труби, коли йому виповнилося 16 років. Почав підробляти, граючи в нічних клубах і готелях Рима. Тоді влаштувався в театр, де пропрацював один рік музикантом, а потім три роки композитором.

Писати музику до фільмів Енніо Морріконе почав лише 1961 року, коли йому було вже понад 30 років. Він почав з італійських вестернів, із жанру, з яким тепер міцно асоціюється його прізвище. Широкої популярності набув після роботи над фільмами колишнього однокласника, режисера Серджо Леоне.

Енніо Морріконе — один із найвідоміших композиторів сучасності й найвідоміший у світі композитор кіно. Упродовж кар'єри написав музику до понад 400 фільмів і телесеріалів, знятих в Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Росії та США. Зізнавався, що не пам'ятає, скільки саундтреків створив, але виходить, що писав у середньому один на місяць.

"Музика може втішити, особливо людей із чутливою душею, які ще не розучилися відчувати, співпереживати, не стали циніками", - казав маестро.

Композитор і збирач українського фольклору Микола Леонтович помер на очах у батька-священника 23 січня 1921 року в селі Марківці на Поділлі. До їхньої хати заїхали двоє незнайомців, які напросилися на ночівлю. Один із них був фурман підводи Федір Грабчак, а другий – людина в шкірянці, з обрізом через плече й посвідченням оперуповноваженого Вінницького ЧК, на ім'я Афанасія Грищенка. Уночі чекіст Грищенко вистрілом у груди вбив композитора. Той помер, стікаючи кров'ю.

Зараз ви читаєте новину «Музику до фільмів почав писати після 30 років - помер найвідоміший у світі композитор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі