вівторок, 28 квітня 2020 17:05
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Театр для брудних вельмож

Перед карантином встигла побувати в Чернівцях. Ушосте. Люблю це місто. Вкотре завернула до театру, хотіла глянути на цю красу зсередини. Свою мрію розповіла охоронцеві, дядькові, який за 20 гривень, навіть за 19 – стільки нарила дрібних, пустив мене в цей храм Мельпомени. Ще й розказав дещо.

Хлопчиком він грав тут у драмгуртку. Потім усе життя працював на теренах, віддалених від мистецтва. А зараз повернувся. Повів у зал, увімкнув світло. Я побачила суміш вишуканих розкошів: стеля біла із золотом – справжнім, до речі, щось із 4 кілограми пішло. Далі – все з червоного оксамиту – стіни, портьєри, покриття на кріслах. Ну гарно, що казати.

Крісла ще з тих часів. У кожнісінькій ложі є дзеркало у витіюватій рамі. Ми пішли в королівську – розташовану над сценою. Місця там якраз не найкращі. Але. Для представників голубої крові були окремі заїзд і сходи. Й біля самісінької ложі… душова.

Не знаю, чому вельможі приїздили брудні в театр, але факт. Сходи

й зараз є, а в душовій – комірчина. Дядько зауважив, що колись панни шанувалися і якщо й прибували в чобітках, то мали перевзувачку.

– А нинішні у джинсах приходять, ет, – махає зневажливо рукою.

Питаю, чи дозволяє він собі робити зауваження режисерам. Охоронець сміється. І я розумію, що так. Розказує, хто з відомих був тут.

– Гнатюк покійний.

– Брала в нього інтерв'ю.

– Миколайчук.

– Ага, балакала з удовою.

– Валентина Зимня.

– Писала про неї.

Він називає прізвища, і чомусь так виходить, що я з цими людьми хоч і дотично, хоч і з других рук,

але знайома.

– Івасюк тут перед театром уперше виконав "Червону руту".

– Ну, його не застала, – відповідаю. А дядько радіє що "сдєлав" мене.

У вестибюлі він плескає руками

і звук розходиться і розходиться, відлунюючи якоюсь багаторівневою космічністю. Шкода, на сцену не пустив. Якраз пофарбував

Зараз ви читаєте новину «Театр для брудних вельмож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі