середа, 04 січня 2023 17:00
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Страх

Прокинулася вранці, почувши крики з вулиці. Подумала спросоння, що впала ракета. Визираю у двір, а то весілля. Машини з надувними кульками, наречена в білій шубці, букет від флориста, щаслива метушня родичів.

Страх так укорінився всередині за дев'ять місяців, що змінив внутрішні налаштування. І тривога з гучномовців поселилася у власній душі й волає звідти. Хоч би що сталося. Я постійно боюся: спершу війни як можливості загинути і втратити близьких, насилля – після Бучі, окупації – після розповідей своїх журналістських героїв, голоду – після повільних смертей від нього в Маріуполі, ядерки – після лякалок Путіна, холодної зими – після знищення наших ТЕЦ. Мозок прагне стабільності. І я готуюся. Запасаюся продуктами й ліками, проходжу курси домедичної допомоги, п'ю вітаміни й заспокійливі, балакаю з психологом, бігаю, вірю в Збройні сили України. Начебто бережу душу й тіло. Страх притлумлюється, я пишаюся собою: "Набридло боятися. Що буде, те буде".

Але він, гад такий, постійно видо­змінюється. І продукує сам себе. Іноді я боюся стати настільки іншою, що не згадаю себе колишньої. Буває, заздрю сусіду. Напівглухий, напівбожевільний чоловік за 70 не знає новин, нічого не розуміє. Отриману гуманітарну тушонку з'їв одразу ж. У нього немає запасу грошей, борошна чи батарейок. Був телефон, і той украв циган, що прийшов начебто купувати "горіхи та пір'я". Сусіда турбує лише те, чи принесе дочка смачненького й чи купить цигарок. Щаслива людина, думаю я. Так і війна закінчиться, а він і не знатиме, що вона була. Нещасний, думаю я. Родичі готуються здати його в дурку. Я ще не боюся стати такою, як він, але все може бути. Якщо не навчуся жити зі своїми страхами.

Зараз ви читаєте новину «Страх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі