вівторок, 23 січня 2018 00:25

"Половину врожаю продаємо оптовикам. Решту фасуємо"

Автор: фото надане Олександром Шаленком
  Олександр Шаленко із селища Бородянка на Київщині копає корені іван-чаю.  Продає через інтернет оптом — по три гривні за штуку. Пачка чаю з листя цієї рослини  коштує 75 гривень
Олександр Шаленко із селища Бородянка на Київщині копає корені іван-чаю. Продає через інтернет оптом — по три гривні за штуку. Пачка чаю з листя цієї рослини коштує 75 гривень

— Торік був неврожай. Кущі іван-чаю постраждали від заморозків. Зібрали менше листя, — розповідає 32-річний Олександр Шаленко із селища Бородянка на Київщині. Він започаткував власну торгову марку, продає трав'яні чаї.

— Власний бізнес почав шість років тому. До того працював у закладі, де торгували трав'яними чаями. Коштували недешево, але розкуповували. Збирати трави вмію з дитинства. У полях росте кіпрей, його ще називають іван-чай. Спочатку ми збирали його листя з дружиною. Сушили й продавали знайомим. Потім вирішив засадити город цією рослиною. Накопали коріння дикорослого. На 10 соток вмістилося десять тисяч рослин. Наступного року мали свій урожай іван-чаю. Але ділянка не виправдала себе. Кіпрей швидко забивається бур'янами, урожайність мала. Тому продовжуємо збирати листя в полях. Сезон починаємо в травні в нашому районі. Потім їдемо в Деражнянський район на Хмельниччину. Закінчуємо у серпні в Пустомитівському районі на Львівщині.

Сушимо листя спочатку в дров'яній печі, потім — за кімнатної температури. На початку бізнесу накупив на 10 тисяч гривень уживаних сушарок. Згодом зрозумів, що листя може сохнути й у приміщенні. Маємо гранульований і листовий чаї. Процес виробництва складний. Якщо чай листовий, то кожен листочок перед сушкою потрібно скрутити. Спочатку мали два види — чорний і зелений. Тепер робимо з різними добавками. Торік попитом користувався чорний чай із вишневим листям, квітами акації.

За рік збираємо 500–800 кілограмів іван-чаю. Найбільший урожай мали 2016 року, тоді отримали тонну. Минулорічної партії може до весни не вистачити. Половину врожаю продаємо оптовикам. Решту фасуємо у банки та фірмові упаковки. Продаємо в інтернеті або спеціалізованих магазинах. 100-грамова пачка коштує 75 гривень. Вигідно влаштовувати чайні дегустації. Люди приходять скуштувати і купити продукцію. Від участі в ярмарках відмовилися. Бо в підсумку мали самі мінуси. Ще один ринок збуту — закордонні клієнти. Наш чай добре продається у Скандинавію, Німеччину та Китай.

Найбільша проблема — виробництво іван-чаю законодавчо не закріплене як вид діяльності. Тобто рослина є. Але, водночас, немає. Одні державні органи кажуть, що це лікарська рослина. Інші — продукт харчування. У санстанції навіть не знали, яку довідку мені виписувати. Разом із іншими виробниками хочемо, щоб іван-чай внесли в реєстр продуктів харчування. А нас щоразу посилають із кабінету в кабінет. За шість років нічого не змогли добитися.

Зараз ви читаєте новину «"Половину врожаю продаємо оптовикам. Решту фасуємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі