вівторок, 08 серпня 2017 00:30

На замовлення зробили золотий хрест вагою 420 грамів

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Олександр Друк  продає ювелірні прикраси  на фестивалі у Вінниці. Виготовляє їх разом із товаришем Назарієм Лапком. Срібна обручка  коштує від 350 гривень
Олександр Друк продає ювелірні прикраси на фестивалі у Вінниці. Виготовляє їх разом із товаришем Назарієм Лапком. Срібна обручка коштує від 350 гривень

— Спочатку розробляли дизайн прикрас, майстер-моделі з воску. Робили речі на замовлення. Співпрацювали з відомими вінницькими компаніями. У місті зареєстровано понад сотню ювелірних фірм, роботи вистачало. Поступово стали задумуватися над власними виробами. Захотіли подивитися, як воно виглядає. Свою ювелірну фірму створили з другом 2010 року, — розповідає вінничанин 35-річний Олександр Друк. Разом із однолітком Назарієм Лапком створив студію ювелірного дизайну "EJ".

— Знайшли інвестора, закупили додаткове ­обладнання, матеріал. Свою першу колекцію випустили в золоті. Згодом зрозуміли, що потрібна більш доступна продукція. Тому почали робити ювелірні вироби ще й зі срібла.

Не відмовляємо клієнтам, навіть якщо їхня ідея здається безглуздою. Якось прийшла дівчина, якій приснився перстень. Три години розповідала про свій сон, а ми малювали його на папері. У результаті вийшов гарний перстень, клієнтка була дуже задоволена. До того ж привела до нас чимало своїх знайомих, сама купує прикраси.

Чоловік замовив хрест на 420 грамів із золота, срібла та діамантів. Інший захотів браслет із золота й діамантів на 250 грамів. Мріяв про такий із дитинства. Виконуємо й невеликі замовлення, де використовується грам золота чи срібла.

Їздимо на фестивалі, щоб рекламувати свою продукцію. Для першого — зняли вітрини з магазину, поставили їх посеред торгового центру. Потім зрозуміли, що так незручно. Для поїздок створили дві вітрини у вигляді чемоданів. Возимо спеціальний столик, на якому підганяємо вироби. Бо не всім підходять стандартні розміри. Буває, клієнт має розмір 16,25. Не може підібрати річ, бо 16-й малий. А 17-й — великий. У нас прикраси міряють, купують, і ми одразу підганяємо під потрібний розмір.

Рекламують нас також дружини й родичі. Своїй коханій освідчувався з обручкою з діамантами, яку виготовив сам. Обручалки — теж наші. Балуємо дружин новими сережками, ланцюжками. Люди бачать, питають, хто зробив.

Продукцію відправляємо в магазини Одеси, Києва, Харкова. У Вінниці маємо свою крамницю. Продаємо прикраси через інтернет.

— Ювелірний бізнес затратний. Найменші вкладення — 200 тисяч гривень, — каже бізнес-консультант 41-річний Андрій Степановський.

— Потрібне дороге обладнання та матеріали. Не варто очікувати прибутку за рік чи два. Гроші відроблятимете щонайменше 5–7 років. Ще одна незручність — велика конкуренція. У Києві працюють понад 700 ювелірних фірм. Причому не всі чесні. Наприклад, деякі продають медичний метал під виглядом золота й срібла. Їхні прикраси дешевші, так збивають ціну. Інші продають тільки дорогі речі з діамантами та червоним золотом. Один виріб коштує близько тисячі доларів. Чимало фірм піднялися на турецькому золоті. Воно низькопробне.

Банки неохоче дають кредити на ювелірний бізнес, бо великі ризики. Можна вкласти гроші й залишитися ні з чим. Тому підприємцям потрібно шукати інвесторів. Молодь рідко наважується. Переважно таку справу розпочинають люди після 30 років.

Зараз ви читаєте новину «На замовлення зробили золотий хрест вагою 420 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі