пʼятниця, 02 березня 2018 07:15

Кількість пільговиків треба зменшити удвічі

Субсидії для населення планують почати виплачувати грішми з 1 січня 2019 року.

— Консультуватимемося з Нацбанком щодо відкриття спеціальних рахунків, куди людям перераховуватимуть кошти на оплату комунальних послуг, — каже міністр соцполітики Андрій Рева.

— Так звану монетизацію субсидій потрібно проводити. Але ті терміни, що називає влада — нереальні, — говорить 46-річний Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея".

8,8 мільйона домогосподарств отримують субсидії. Необхідно буде видати таку саму кількість платіжних карток. Щоб реально провести монетизацію, кількість субсидіантів доведеться зменшити удвічі. До кінця цього року вартість житлово-комунальних послуг зростатиме. Принцип формування тарифів не змінять. Постачальники не зацікавлені скорочувати власні затрати. Споживачі — обсяги споживання. Це може призвести до чергового збільшення кількості субсидіантів.

— Монетизацію в найближчі п'ять років провести не вдасться. Уряд цього не хоче, — додає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 54 роки.

— Швидше за все, цей процес провалиться, як минулорічна програма економії субсидій. Коли людям мали виплачувати заощаджені кошти. Теперішня кількість отримувачів субсидій — абсурдна. З точки зору здорового глузду їх має бути не більше як 10 відсотків. В Україні зараз — 60. Перш ніж запустити процес монетизації, необхідно, щоб українці подали електронні декларації своїх доходів. Мова йде не лише про зарплату, а й про земельні ділянки, будинки, автівки, депозити.

Надавати фінансову допомогу на оплату комунальних послуг потрібно за прикладом Європи. Там вираховують, на скільки людина бідна. На платіжну картку отримує гроші, якими оплачує комунальні послуги. Якщо вдається економити, то залишок витрачає на ліки чи їжу.

Зараз ви читаєте новину «Кількість пільговиків треба зменшити удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі