середа, 25 березня 2009 18:20

Ірина Осадчук влаштувалася на дві роботи після виходу на пенсію

Автор: фото: Олена ВАЛЬЧУК
  Пенсіонерка з Києва Алла Андрющенко щомісяця витрачає на ліки 400 гривень. Купує десять видів таблеток
Пенсіонерка з Києва Алла Андрющенко щомісяця витрачає на ліки 400 гривень. Купує десять видів таблеток

На ліки 73-річна Ольга Джурин із села Цінева Рожнятівського району Івано-Франківщини щомісяця витрачає 450–500 грн. Отримує 800 грн пенсії.

— У мене очі хворі, глаукома. Без ліків геть осліпну, — каже пенсіонерка. — А вони ще й подорожчали. Тому економлю на харчах. Хата в мене маленька, на дві кімнати. На комунальні послуги і газ оформила субсидію.

Тримає на яйця чотири курки. До крамниці Ольга Джурин ходить через день по хліб, олію, крупи та борошно.

— Беру всього потроху. Раз на тиждень —   молока. Часом хліб сама печу, так дешевше.

Жителька столичного масиву Русанівка Алла Андрющенко, 70 років, теж скаржиться на дорогі ліки.

— Щодня п"ю десять різних таблеток від серця, від тиску, заспокійливі. Останнього разу пішла в аптеку, 50 гривень залишила. У січні подорожчали ліки. Раніше брала снодійне по 10,55, а зараз воно вже 22 гривні. Зі своєї пенсії 670 гривень на ліки витрачаю 400. Живемо разом із сім"єю сина в двокімнатній квартирі. Їм самі лише каші, молочні продукти, бо слаба печінка. Яблука, банани перестала купувати, хоч хочеться.

Сергій Пилипенко, 63 роки, із Житомира отримує таку ж пенсію. Часто позичає у знайомих.

— Усе йде на харчі та комунальне. Добре, дочка помогла. Восени привезла картоплі, цибулі, наробила консервації. Із м"яса я хіба що курку раз на місяць беру. Добре, що милом і пральним порошком при Союзі затарився. Ще маю два великих ящики дитячого мила в кладовці. Ним і голову мию.

Сільським пенсіонерам легше, вважає Марія Заремба, 59 років, із села Городище Шепетівського району Хмельницької області. Отримує 621 грн на місяць.

— Ми в селі живемо з городу, — пояснює. — Курей, свиню тримаємо, то не голодуємо. А от на гній треба грошей. Не удобриш поле — не буде урожаю. На 25 соток городу торік пішло три КамАЗи гною. Я віддала 1,5 тисячі гривень. За оранку тре заплатити. Ще не знаємо, які ціни цьогоріч будуть.

Раджу вживати менше оковитої. Тоді пенсії вистачатиме. Я не п"ю і не курю

Марії Зарембі потрібно назбирати 1,7 тис. грн, щоб прокласти газ.

— Трубу по вулиці провели, а самій треба заплатити, щоб до хати протягли. Раніше я опалювала вугіллям, брала машину за 750 гривень. На зиму треба чотири машини. Із газом буде економніше.

Ірина Осадчук, 59 років, із села Іванковичі під Києвом має роботу.

— Я після виходу на пенсію вдома не сиділа, — каже жінка. — Знайома запропонувала прибирати офіс. Раз на тиждень протираю підлоги вологою ганчіркою. Платять 100 гривень. Ще одна подруга допомогла влаштуватися доглядальницею в Києві. Я вже три роки по багатіях кочую. Кому прибираю, кому їсти варю. Удома майже не буваю. Там чоловік порається. Пенсії в мене 700 гривень, ще 1500–2000 гривень заробляю. Допомагаю сину. Мені самій небагато треба.

Андрій Гаврилів, 78 років, із міста Долина Івано-Франківської області написав до "ГПУ":

— Громадянам пенсіонерам раджу: вживайте менше оковитої. І вам вистачатиме пенсії. Я не п"ю і не курю — уже маю економію. Варю собі каші, макарони та зупу. Мене одна знайома вчителька, буває, в школі годує обідом. Дітей не маю, живемо вдвох із котом. Нічого, даємо собі раду.

Андрій Дмитрович отримує пенсію 1340 грн. За півроку заощадив 7,5 тис. грн на надгробок померлій дружині.

— Дорого? Це майстри мені так порахували матеріали разом із роботою. Вони повністю завезли все на могилу. Сказали, що цемент дорогий. Хрест і могильна плита із сірого каменю. На ній є маленька заглибина для квітів. Правда, розп"яття вже чогось похилилося. Як стане на погоді, піду роздивитися що й до чого.

— Мені оце треба ще вхідні двері поміняти, бо ці старі, — ділиться планами. — Гарні коштують півтори тисячі гривень. П"ятсот я вже маю.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Осадчук влаштувалася на дві роботи після виходу на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі