вівторок, 22 травня 2018 05:55

Гамаки купують двічі на рік — на початку літа та наприкінці

— Дружина захотіла гамак у садок. Шукав по магазинах, але всі не підходили. Стандартні мають ширину 70–80 сантиметрів. Нам треба був ширший, щоб можна було лежати з дитиною, — розповідає 37-річний Сергій Дєньга з Києва. Виготовляє гамаки.

— Я вирішив пошити самостійно. Придбав шматок парашутного шовку яскравого кольору. Гамак повісив у саду. Сусіди почали бігати й питати, де взяли такий. Коли дізнавалися, що сам пошив, замовили собі. За сезон зробив майже півсотні гамаків. Далі спрацювало сарафанне радіо. Почав отримувати замовлення з різних областей.

Якщо шити товар удома, то великий стартовий капітал не потрібен. Знадобиться швейна машинка і тканина. На неї витрачаю майже 5 тисяч гривень. Ще треба нитки, мотузки. Якщо робити все серйозно, то доведеться вкласти від 30 тисяч гривень. Сюди входить оформлення приватним підприємцем, оренда приміщення під цех, обладнання для трьох робочих місць.

Бізнес сезонний. Гамаки купують двічі на рік — на початку літа та наприкінці. Мода змінюється щороку. Наприклад, зараз хочуть жовті чи яскраво-фіо­летові. Торік просили зелені. Переважно працюю сам. Наймаю двох помічниць, коли маю велике замовлення. Торік замовили велику партію гамаків для туристичних магазинів. Собівартість одного від 200 гривень. Стільки ж маю навару. Решта — націнка магазинів. Бачив, що мої гамаки продають по 600 гривень.

Постійно експериментую. Змінюю кольори, форму й те, як підвішуються гамаки. Роблю патент на новинку — гамак-палатку. Його можна чіпляти як на гілки дерев, так і на стаціонарну стійку. Коштує 8 тисяч гривень.

Маю менеджера, який продає через інтернет мої гамаки в Німеччину. Там вони коштують 50 євро — більш як 1,5 тисячі гривень. Товар місцевих виробників — удвічі дорожчий. Бізнес на гамаках окупиться за сезон. Спеціальних знань не треба. Достатньо переглянути кілька відеоуроків в інтернеті, як їх шити.

— Останні кілька років у моді гамаки-кокони. Вони подібні до гойдалки, стоять на підставці. За формою нагадують кокон, — каже 35-річний Євген Горчев із Дніпра.

— Побачив такий у готелі в Туреччині. Він був із лози. Вирішив зробити подібний із дроту. Вчився по відеоуроках на закордонних сайтах. Зіпсував понад два кілометри дроту. Зрештою, вийшло нормально. Гамак-кокон коштує від 2 до 5 тисяч гривень. Купують їх часто в центри відпочинку, готелі. Замовлення маю весь рік. Навчаю майстра, працюватиме разом зі мною. Один кокон виготовляю за два-три дні.

Зараз ви читаєте новину «Гамаки купують двічі на рік — на початку літа та наприкінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі