понеділок, 16 червня 2014 23:30
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Виконання Дещицею пісні про Путіна відповідає логіці війни

Події останніх днів вже навіть не свідчать, а просто кричать: Україна більше не може дозволити собі напівкроки або імітації. Іде справжня війна. Дії держави та суспільства мають бути підпорядковані її особливій логіці.

Ця логіка чорно-біла, тут немає напівтонів. Вона передбачає рішучість, чесність, безкомпромісність, чіткий поділ на друзів, ворогів та колаборантів.

Слідувати логіці війни мусять і держава, й люди.

Держава Україна повинна розірвати дипломатичні відносини з Росією. Інакше вона суперечитиме сама собі: заявляє про російську збройну агресію на українському сході, але водночас продовжує контакти на вищому рівні. Подальший дипломатичний діалог буде свого роду благословенням російської агресії.

Держава має добиватися посилення міжнародного тиску на Росію, ефективно проводити антитерористичну операцію на сході. Водночас пам'ятаючи, що війна ця не обмежується збройним протистоянням. Адже йде боротьба не лише за незалежність та територіальну цілісність, а й за відстоювання Україною свого права на європейську модель розвитку. Відповідні реформи та зміни – це ще один фронт у війні з Росією, а рішуче й ефективне їх проведення – потужний удар по Путіну.

Воюючи на сході, держава має також негайно припинити церемонитися з відвертими політичними сепаратистами на кшталт Олександра Єфремова та дрібнішими, заборонити п'яту колону Кремля - Партію регіонів і Компартію. Призначити дострокові парламентські вибори, які мають оновити нинішній скомпрометований парламент.

І державі, й суспільству важливо усвідомлювати, що у нинішній війні важать і великі, й дрібніші речі. "Крутити" російський шансон у маршрутці в день жалоби за загиблими в Луганську – це як підносити патрони російським терористам. Демонстрація на українському ТБ серіалів, що популяризують російських силовиків – як програний Росії бій. Це аморально і наруга над пам'яттю тих, хто гине нині від російської зброї на Донбасі. Якщо телеменеджери або власники каналів цього не розуміють, має бути законодавча заборона на показ такого продукту.

З боку суспільства однією з форм участі у війні є бойкот усього російського, інакше це означатиме підтримку агресора. Людям слід розуміти, що активна чи пасивна підтримка корупції сприяє розкраданню нашої держави і посилює позиції ворога. Є багато повсякденних речей, які українці мусять тепер пристосовувати до логіки війни.

Однією з важливих форм протистояння російському агресору з боку суспільства є потужний тиск на свою владу з вимогами ефективних і зрозумілих людям дій. Керівництво країни має почуватися як на пороховій бочці, без права на помилку. Добре усвідомлюючи, що в обставинах війни покарання буде дуже сурове.

Якщо суспільство та влада належно виконуватимуть свою роботу, Україна безумовно переможе Путіна. І ще важлива річ. У цій війні ми чинитимемо багато неприємних і дражливих для Росії речей. Але слід припиняти жити з озиранням на реакцію Москви на те, що і як ми робимо. У тому числі це стосується суботньої акції під посольством Росії і участі керівника міністерства закордонних справ Андрія Дещиці у виконанні всесвітньовідомого хіта "Путін – х…ло". Про агресорів може співати будь-хто і будь-що, і начхати на реакцію цих агресорів. Це також логіка війни.

Зараз ви читаєте новину «Виконання Дещицею пісні про Путіна відповідає логіці війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі