вівторок, 20 жовтня 2015 15:05
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Cуспільство має витиснути максимум з тимчасової влади

Дві третини українців вважають, що справи в країні рухаються в неправильному напрямку. Продовжує втрачати підтримку людей партія влади – загальноукраїнський рейтинг "Солідарності" Порошенка знизився до 13%. Переважна більшість громадян не схвалює діяльність вищих посадовців та основних владних інституцій і не бачить змін на краще.

Ці дані останніх соціологічних опитувань закономірні. Адже маємо мало не щоденні гучні корупційні скандали, масштабне безсоромне розкрадання державних коштів, саботаж потрібних суспільству реформ, політичні репресії, соціальну несправедливість і швидке погіршення добробуту людей.

Звичайно, нічого доброго в цьому немає. Усім хотілося би, щоб післяреволюційна влада суттєво відрізнялася від попередників, справді жила по-новому та користувалася повагою і значною підтримкою людей. Та у старі міхи молодого вина таки не наллєш, і сподівання на чудесне переродження "жителів по-новому" слід облишити.

Однак навіть у такій ситуації є позитив. Надзвичайно критичне ставлення людей до керманичів та вже доведене небажання останніх міняти побудовану для особистого збагачення владну систему - це запорука недовговічності цієї влади. Подібне відбувалося з Януковичем. Більше того, чинні правителі втрачають підтримку суспільства навіть швидше за попередній режим. "Що гірше, то краще", - на жаль, цей відомий вислів можна застосувати і до нинішнього стану речей в Україні.

Разом із тим під тиском Заходу та суспільства влада змушена інколи таки здійснювати формальні, але потенційно корисні для України кроки. Ухвалювати непогані закони, створювати нові структури, ставати відкритішою. Зрозуміло, що при цьому вони з усіх сил намагаються не шкодити власним інтересам і лише підфарбувати місцями фасад занедбаної будівлі. Скажімо, усі радіють з нової патрульної поліції - однак це незначна частина величезної нереформованої структури, яка залишається елементом залишеної Януковичем системи. Створюють нові антикорупційні органи, але очевидними є намагання відразу ж взяти під політичний контроль. Однозначно позитивним є відкриття реєстрів нерухомості – моментально було виявлено сумнівні земельні оборудки президента Порошенка, генпрокурора Шокіна. Зараз високопоставлені корупціонери перебувають у безпеці, та після оновлення влади цей та інші інструменти працюватимуть на інтереси суспільства. Тут так само можна провести аналогію з часами Януковича, який залишив по собі готовий до підписання текст Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Отож справи справді рухаються у неправильному напрямку, але в нинішніх умовах ця "неправильність" здатна пришвидшити вихід на вірний шлях. Завданням суспільства є витиснути з цієї тимчасової влади максимум корисних країні речей, аби користуватися ними згодом. Разом із тим критично важливим є поява нових політичних сил та рухів, що прийдуть на заміну нинішнім і унеможливлять черговий захід на старе коло.

Зараз ви читаєте новину «Cуспільство має витиснути максимум з тимчасової влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі